“Sanremo Giovani World Tour 2023 – Balkan”

Starta V izdanje Sanremo Giovani World Tour („Sanremo mladi – svjetska turneja“ 2023), manifestacije koju organizira Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije, tokom koje će, ove godine, i u nekim od glavnih gradova na Balkanu, nastupiti učesnici festivala „Sanremo mladi“ 2022. Tirana, Priština, Beograd i Sarajevo, ugostit će umjetnike, Martinu Beltrami, Fiat 131, Noor i Maninni, tokom njihove jednosedmične turneje: u petak, 22. septembra, u Albaniji, u nedjelju, 24. septembra, na Kosovu, u srijedu, 27., u Srbiji, i za kraj, u petak, 29. septembra,  u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu.

 

Skenderija, s početkom u 20:00h.

Između prošlosti i sadašnjosti, bezvremenske kompozicije i novi hitovi, isprepletat će se se zahvaljujući nastupu pjevača koji će na scenu donijeti i svoje kompozicije pored novih obrada  velikih klasika italijanske muzike, definiranih s umjetničkim direktorom  Mauriziom Filardom. Radi se o turneji koja promovira tradiciju italijanske kancone doprinoseći sve snažnije upoznavanju s mladim talenatima pop muzike iz naše zemlje, putem diplomatsko-konzularne mreže i italijanskih Instituta za kulturu.

Inicijativa „Sanremo Giovani World Tour“, utemeljena 2019., predviđala je svjetsku turneju koja je obuhvatala sedam gradova i pet kontinenata, u kojima su svi koncerti bili rasprodani. Usljed pandemije, 2020., projekat je poprimio format video-koncerta koji se mogao pratiti online, u svakom dijelu svijeta. Godine 2021. na EXPO-u Dubai, bio je realiziran i specijalni događaj, uz izuzetnu kumu, Sanremo Giovani World Tour featuring Noemi. Godina 2022., potom, bila je godina novog postpandemijskog početka, s evropskom turnejom koja je uključivala Madrid, Brisel, Beograd i Tiranu.

Na koncertu u Sarajevu, kao bosanskohercegovački muzički partner, bit će ugošćeni slavni  umjetnici Lela i Laka, već poznati međunarodnoj publici, nakon njihovog nastupa na Eurosongu. Zahvaljujući TV HAYAT, TV partneru događaja, koncert će moći pogledati  gledaoci širom Bosne i Hercegovine.  

Uskoro, bit će objavljeni modaliteti distribucije karata, potpuno besplatnih.

 

UMJETNICI

Martina Beltrami, kantautorica, rođena u Rivoliju, 2020. učestvuje u talent-showu “Prijatelji Marije de Filippi”. Sa svojom prvom kompozicijom “Luci accese” („Upaljena svjetla“) dospijeva na prvo mjesto u kategoriji singlova iTunesa, dospijevajući i na playliste “New Music Friday Italia” i “Viral 50 Italia” Spotifya. U martu izlazi, za Artist First/Fiero Dischi, “CARA ME” („Draga ja“), debitantski album torinske kantautorice. Godine 2022., pjevačica je učestvovala u prvom izdanju inicijative „Sanremo mladi na svjetskoj turneji“, koja ju je odvela do nastupa u Madridu, Briselu, Beogradu i Tirani.

Fiat 131, pseudonim Alfreda Bruna, je umjetničko ime inspirirano sexy automobilom djeda  Alfreda, koji je dugo vremena bio svjedokom prvih i bezbrojnih avantura uz nezaboravne melodije  Lucia Dalle. Nakon različitih koncerata, gravitirajući između Indie i R’n’B scene, proteklog ljeta, FIAT131 je odnio pobjedu na Deejay On Stage, takmičenju Radija Deejay. U oktobru  objavljuje “Per sentirsi meno soli” („Osjećati se manje usamljenima“), obradu legendarne kompozicije “Notte prima degli esami” („Noć pred ispite“) uz saradnju s „piazzabologna“ i prepoznatljivim glasom Antonella Vendittija, dospijevajući na sve najvažnije playliste indie muzike Spotifya. Nakon toga, učestvuje na festivalu „Sanremo mladi“ s kompozicijom “Pupille” („Zjenice“), dospijevajući po drugi put zaredom među Top 20 u kategoriji Airplay najslušanijih italijanskih pjesama na radiju.

NOOR, Noor Amelie Mocchi umjetnički NOOR je osamnaestogodišnja pjevačica koji studira pjevanje i klavir, posvećena posljednjih nekoliko godina, pisanju autorskih pjesama. Umjetnica živi u Urbinu, kći je oca Italijana i majke Kirgistanke, odrasta u dva različita svijeta i kulture, što je u njoj razvilo važno jedinjenje u kome muzika predstavlja jedinu konstantu. Godine 2021. je među protagonistkinjama Rai serije „Tu non sai chi sono io” („Ti ne znaš ko sam ja“), u martu 2021. objavljuje singl “Respiro” („Dišem“), u maju 2021. kompoziciju “A quando” („Do kada“). Trenutno je u studiju gdje piše svoj prvi album. Umjetnica je pobijedila na takmičenju „Area Sanremo“ s kompozicijom “Tua Amelie” („Tvoja Amelie“) i učestvovala je u završnoj večeri festivala Sanremo mladi” u decembru 2022.

 

Maninni, pseudonim Alessija Mininnija, gaji od samog početka ljubav prema gitari, klaviru i bubnjevima, psotavljajući temelje za ono što će biti njegov put producenta i autora. Njegov singl “Senza” („Bez“) dospijeva, od samog početka, na glavne playliste izdanja Spotifya i  ulazi među Top 100 platforme Earone. Nakon toga, objavljuje singlove “Vestito rosso” („Crvena haljina“) i “Vaniglia” („Vanilija“), koju podržavaju nacionalne radio-mreže poput Radio Italia, Radio Zeta, Radio 1, Radio 2 i Radio 105 Indie. U decembru 2021. potpisuje za Sony Music Italy i objavljuje singl “Bari NY”, koju preuzimaju neke od najznačajnijih nacionalnih mreža, a slijede ga kompozicije „Irene” i “Caffè”, objavljene odnosno, u februaru i u julu 2022. U decembru nastupa u finalu festivala Sanremo Giovani s kompozicijom “Mille Porte” („Hiljadu vrata“) i 2023. se sprema objaviti novi diskografski projekat, čiji je izlazak najavljen, aprilskom objavom singla “Dicono” („Kažu“).

 

UMJETNIČKO RUKOVODSTVO

Maurizio Filardo, umjetnički direktor projekta „Sanremo Giovani World Tour“ od 2019., bio je muzički direktor festivala Sanremo Giovani 2018. i muzički direktor za revijalni dio festivala Sanremo 2019. Također, bio je muzički direktor ”Eurovision Song Contest 2022”, takmičenja za pjesmu Evrovizije 2022., održanog u Torinu. Njegova karijera obuhvata poslove producenta, aranžera i kompozitora filmske i televizijske muzike.

13.09.2023.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content