Sarajevo će biti predstavljeno u Pragu na poseban način

Sarajevo će slijedeću sedmicu biti predstavljeno u Pragu i Češkoj Republici na poseban način, najavila je ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Martina Mlinarević.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Naime, u organizaciji Ambasade BiH u Češkoj i udruženja Lastavica, Katedra za arhitekturu ČVUT Prag pripremila je izložbu o najimpoznatnijim djelima proslavljenog češkog arhitekta Karela Paržika koji je najveći obol svog rada i karijere ostavio u našoj zemlji, posebno našem glavnom gradu, projektirajući neke od najznačajnijih građevina, uključujući Zemaljski muzej, Akademiju likovnih umjetnosti, Narodno pozorište, sinagogu, crkvu.sv Josipa, prvi projekat Vijećnice, Fakultet islamskih nauka, zgradu Predsjedništva, zgradu današnjeg Pravnog fakulteta i mnoge druge. Karel Paržik pokopan je u Sarajevu, a na njegovu grobu stoji epitaf “Čeh rodom, Sarajlija izborom”, što je i naziv ove izložbe.


https://furaj.ba/dev2/karlo-parzik-ceh-rodom-sarajlija-izborom/


Otvaranje vanjske izložbe će se održati u utorak 15.6. 2021. u 14.30 u jednoj od najprometnijih praških ulica, Na Prikope 8. Izložbu će otvoriti gradonačelnik Praga Zdenek Hrib i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu u povodu službene posjete gradonačelnice Karić organizirala je i brojne susrete s češkim zvaničnicima te privrednicima i uglednicima porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Poseban kuriozitet je činjenica da je izložbu pripremala diplomantkinja Katedre za arhitekturu u Pragu, Jovanka Višnjevac koja je iz BiH, sa svojim mentorom doc.ing Jaroslavom Dadom. Na izložbi će biti izložene i fotografije Paržikovih zdanja poznate bh. fotografkinje Aide Redžepagić.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content