Sarajevo će krasiti novi mural

U sklopu projekta „Our Future“ od 13. oktobra muralisti, grafiteri, akademski i ulični umjetnici oslikat će mural koji će krasiti zid dužine 150 m u ulici Želimira Vidovića Kelija.

U procesu krairanja murala koji je kroz umjetničku radionicu angažovao lokalnu zajednicu da koristeći umjetnost kao zajednički jezik doprinesu pozitivnom ozračju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Tako će se ubuduće duž zida u ulici Želimira Vidovića Kelija protezati mural ilustrovanog tramvaja sa motivima koji su oslikali učenici, ali i građani koji su se prijavili na otvoreni poziv UG Pogon.

„Učesnici online kreativnih radionica su tokom mjesec dana radili na osmišljavanju skica za mural, a potom je umjetnica Aleksandra Nina Knežević od pristiglih radova kreirala kolaž koji će se koristiti kao izvedbeno rješenje za oslikavanje murala,“ poručili su iz Udruženja građana za kulturu i obrazovanje Pogon kojima je ovo, poslje murala Davorinu Popoviću u Radićevoj ulici u Sarajevu, najveće platno koje će ukrasiti. Kao i na prethodnim projektima Udruženja Pogon oslikavanje murala predvodit će poznati bosanskohercegovački muralist Benjamin Čengić.

Murali predstavljaju urbani vid umjetničkog izražavanja koji podrazumijeva oslikavanje javnih gradskih prostora estetski vrijednim grafitima, a uključivanjem građana u proces nastanka murala prilika je da se kroz umjetnost u javnom prostoru da doprinos razvoju lokalne zajednice.

„Mural može predstavljati tramvaj ili voz koji ide u oba pravca, a na mjestu prozora, učenici i umjetnici će oslikati radove nastale na radionicama. Svaki rad predstavlja priču jednog mladog stanovnika Sarajeva ili Istočnog Sarajeva, ali svi skupa čine jednu zajedničku sliku i daju doprinos lokalnoj zajednici,“ pojasnila je umjetnica Aleksandra Nina Knežević.

Oslikavanje murala „Our Future“ inspirisan je projektom ArtsConnect u sklopu kojeg je u 14 lokalnih zajednica diljem Sjedinjenih Američkih Država oslikano 13 murala, a najznačajniji mural oslikan u sklopu ovog projekta nalazi se na historijskoj lokaciji u Kanzasu i nastao je u spomen sudske presude koja je ukinula rasnu segregaciju u državnim školama u slučaju Brown protiv Odbora za školstvo. Oslikavanje murala u kojem je učestvovalo preko 2000 ljudi predvodio je umjetnik Michael Toombs koji je tom prilikom poručio da jedino što možemo pružiti jedni drugima su ljubav i suosjećanje kojim zrači svaki od naslikanih murala.


Our Future Community Project realizuje Udruženja građana za kulturu i obrazovanje Pogon u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content