Sarajevo – Grad održive mobilnosti 

Grad koji potiče inovacije u održivoj urbanoj mobilnosti, pružajući svojim građanima siguran i ugodan život uz čist zrak i raznovrsne mogućnosti mobilnosti – to je temeljna vizija partnera u TRIBUTE projektu.

Grad Sarajevo iz godine u godinu povlači sve više sredstava iz međunarodnih fondova sa ciljem poboljšanja kvaliteta života.  

Prepoznavši značaj ove prakse, kao i značaj održivog razvoja, u 2022. godini formirana je Gradska služba za održivi razvoj čija je svrha implementacija ciljeva održivog razvoja na najbolji mogući način. 

Služba je primjer dobre prakse u jedinicama lokalne samouprave i po svojoj postavci i načinu rada nastoji primijeniti nove pristupe te pratiti evropske i svjetske trendove. 

IZAZOV – Gradski prevoz

Osim uobičajenih, Služba ima stručnog savjetnika za urbanu mobilnost i druge slične pozicije. Tim Gradske službe za održivi razvoj kreira značajne projekte i aplicira za sredstva iz međunarodnih i lokalnih fondova te učestvuje u svim bitnim procesima koji se tiču održivog razvoja. Jedan od takvih projekata je TRIBUTE, podržan u okviru Interreg ADRION programa i koji se finansira iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA II fonda.

Gradski prevoz suočava se s brojnim izazovima koje postavljaju nove tehnologije i promjene u društvu, a potrebno je pronaći efikasnija rješenja za mobilnost koja će biti prilagođena novim načinima putovanja i potrebama građana. Transnacionalni projekt TRIBUTE („inTegRated and Innovative actions for sustainaBle Urban mobiliTy upgrade“) ima za cilj rješavanje ovih izazova i jačanje saradnje među gradovima u Jadransko-jonskoj regiji s fokusom na moderne urbane izazove. Pomoću inovativnih metoda i alata, uspostavljaju se integrisani akcioni planovi u osam gradova partnera na projektu: Milanu, Mariboru, Ljubljani, Zagrebu, Patrasu, Novom Sadu, Sarajevu i Podgorici kako bi se podržala održiva mobilnost. 

TRIBUTE – Inovativna rješenja 

Glavni cilj TRIBUTE projekta je unaprjeđenje gradskog prevoza putem razvoja efikasnijih usluga i prilagođenih rješenja. Fokus je na  identificiranju inovativnih mobilnih rješenja koja će poticati upotrebu javnog prevoza i održivih načina putovanja, dok se istovremeno smanjuje individualni prevoz i posjedovanje automobila. Projekat također uključuje identifikaciju vanjskih uslova i tehničkih zahtjeva potrebnih za sveobuhvatnu primjenu održivih i inovativnih mobilnih rješenja u urbanom okruženju

U skladu s ciljevima Grada Sarajeva, u finalnoj fazi implementacije TRIBUTE projekta je pilot aktivnost pod nazivom “ostrva mobilnosti” (mobility islands), koja nudi potencijal da pokrene promjene uspostavljanjem vidljivog i vrlo drugačijeg koncepta mobilnosti.

Urbana mobilnost 

Godinama sve više raste potreba za održivijim i integrativnijim rješenjima za urbanu mobilnost, što je prepoznato na evropskom nivou. Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo su kroz Plan održive urbane mobilnosti (SUMP) usvojili strateški plan koji ima za cilj poboljšati kvalitet života u gradu. Međutim, postoji potreba za boljom implementacijom ovog plana.

Novi pristupi planiranju urbane mobilnosti uključuju podsticanje čistijih i održivijih načina prevoza, kao što su hodanje, biciklizam i javni prevoz, kao i novi koncepti vlasništva i korištenja automobila, upotrebu novih tehnologija te održivu gradsku logistiku.

Vizija održive urbane mobilnosti u Sarajevu, kako je definirana u SUMP-u, je da bude grad otvoren za primjenu inovacija u održivoj urbanoj mobilnosti, mjesto sigurnog i ugodnog života, s čistim zrakom i različitim mogućnostima mobilnosti za sve građane. To uključuje javni prevoz s nultom ili niskom emisijom te naglasak na nemotoriziranim načinima kretanja kao što su hodanje i biciklizam.

Urbana mobilnost igra ključnu ulogu u razvoju turizma u gradovima, olakšavajući pristup turističkim atrakcijama i stvarajući ugodno okruženje. Održivi transportni sistemi, poput biciklističkih staza i javnog prevoza, smanjuju gužve i onečišćenje, poboljšavajući iskustvo turista. Integracija tehnoloških inovacija olakšava kretanje po gradu, dok gradovi koji promovišu ekološku osviještenost privlače sve više putnika.

Ova vizija podržava i ciljeve Sharing i Smart tehnologija koje stvaraju suradnički ekosistem pametnih gradova, s ciljem stvaranja ugodnih, atraktivnih i efikasnih gradova. Plan je da se identificiraju inovativna rješenja za mobilnost koja promovišu javni prevoz i aktivne načine putovanja, kao i pametne, ekološki prihvatljive oblike mobilnosti, dok se istovremeno smanjuje individualni prevoz i posjedovanje automobila. 

Ostrva mobilnosti

Ovdje ne govorimo o egzotičnim ostrvima na dalekim morima ili okeanima, već o konceptu ostrva mobilnosti. 

Koncept koristi analogiju lego kockica kojima možemo složiti različite stvari potrebne na određenoj lokaciji kako bi olakšali putovanje i boravak u tom području.To može uključivati različita prevozna sredstva poput električnih skutera, bicikala ili automobila, ali i usluge poput kafića, klupa, zelenih površina i ormarića za odlaganje stvari. Ova mobilnost postaje sve dostupnija u gradovima, a njihov dizajn i atraktivan izgled privlače sve više ljudi. Cilj ideje je stvoriti “5-minutni grad” u kojem će svi biti u mogućnosti koristiti zajedničku električnu mobilnost na samo pet minuta hoda od bilo kojeg mjesta u gradu. Ovo bi trebalo postati temelj budućnosti urbane mobilnosti.

U Sarajevu su postavljena dva ostrva mobilnosti – na lokacijama Skenderija i Otoka. Na tim mjestima su postavljene razne stvari koje će olakšati kretanje u gradu na zeleniji način, poput punjača za električne automobile, sigurnih mjesta za parkiranje bicikala i romobila te pametnih klupa.

Idejno rješenje za ova ostrva napravio je Institut za saobraćaj i komunikacije. Ova pilot aktivnost testirat će funkcionisanje ideje na ovim lokacijama i reakcije ljudi. Ako se pokaže kao uspješna, plan je da se koncept replicira na drugim lokacijama u gradu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content