Sarajevo iduće godine dobija spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću

Grad Sarajevo za 2022. godinu planira podizanje spomenika koji ima za cilj obilježiti vladavinu, najprije bana, a zatim kralja Bosne – kralja Tvrtka I Kotromanića.

Komisija za spomenike Gradskog vijeća zaključkom je odabrala buduću lokaciju te predložila da se provede izbor idejnog rješenja konkursnim putem.

Idejnim rješenjem stekli bi se uslovi za donošenje Odluke o podizanju konkretnog spomenika redovnom procedurom u aprilu 2022. godine.

Podsjećamo, u dugoj i bogatoj historiji Bosne i Hercegovine njegovo ime je upisano zlatnim slovima, jer je Tvrtko I Kotromanić banovinu Bosnu učinio najjačom kraljevinom od druge polovine 14. vijeka do druge polovine 15. vijeka na cijelom Balkanu.

Kraljevina Bosna uspostavljena je 26. oktobra 1377. godine kada je Tvrtko I krunisan u mjestu Mile, nedaleko od Visokog, a te srednjovjekovne bosanske granice su u najvećem dijelu sačuvane i danas. Tvrtko je od dječaka s titulom bana, postao prvi, a ujedno i najutjecajniji bosanski kralj.

O Tvrtku, kao velikom vladaru i vođi, govore i podaci da je Kraljevina Bosna tada postala važan faktor u međunarodnim odnosima, a njegov dvor mjesto diplomatske aktivnosti država koje su Bosnu morale uzimati kao ozbiljnog učesnika u tadašnjim događanjima. Bosanski kralj Tvrtko I je uživao međunarodnu reputaciju.

Tvrtko I doprinio je političkoj stabilnosti, a ostvaren je i značajan kulturni i duhovni napredak, što je Bosnu učinilo najsnažnijom južnoslavenskom zemljom, a Tvrtka najvećim vladarem u historiji srednjovjekovne Bosne, ali i kasnije. Za vrijeme Tvrtkove vladavine razvijali su se bosanski gradovi, trgovina i rudarstvo, a o ekonomskoj moći najbolje svjedoči kovani zlatnik, koji je bio četiri puta veći od zlatnika osmanske imperije.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

KRALJ TVRTKO I – NAJMOĆNIJI BOSANSKI VLADAR

NAJOMILJENIJI BOSANSKI KRALJ I KRALJICA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content