Sarajevo među 100 gradova u Misiji klimatski neutralnih i pametnih gradova

Nakon finalne ocjene, u okviru rigoroznog procesa selekcije, 377 aplikacija za Climate-Neutral and Smart Cities Mission/Misija klimatski neutralnih i pametnih gradova, Sarajevo je izabrano kao jedan od 100 gradova te kao jedan od 12 gradova koji nisu iz zemalja EU.

Foto: Furaj.ba

Imajući u vidu važnost ove odluke, javnosti se obratili i predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen navodeći kako su danas proglašeni gradovi koji će učestvovati u EU misiji za postizanje 100 klimatski neutralnih, pametnih gradova do 2030. godine, te je tom prilikom potvrdila činjenicu da se u ovom trenutku u Evropi provodi zelena tranzicija.

Prilikom proglašenja pobjednika, Baldwin Matthew, zamjenik direktora Generalnog direktorata za mobilnost i transport, naveo je:

“Kao rezultat imamo veoma snažnu i raznovrsnu listu gradova sa kojima sa nestrpljenjem očekujemo saradnju, uključujući gradove iz svih zemalja članica EU. Ova raznovrsnost će biti važna u kontekstu kreiranja puta za sve gradove s ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine.”

Premijer Forto je naveo da biti izabran među 100 gradova koji će biti ukjljučeni u misiju klimatske neutralnosti je u isto vrijeme čast i izazov.

 

„Radi se o izazovu kojem ćemo znati odgovoriti, s obzirom na to da nulte emisije znače nulto zagađenje za građane, nove poslove te kreiranje boljeg životnog ambijenta u Sarajevu”, naveo je premijer Forto.

Projektnu aplikaciju je predvodio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, udružen sa 17 gradonačelnika, odnosno načelnika, a u koordinaciji sa Garretom Patrickom Kellyem, osnivačem i direktorom SEE-Change Neta. Svoje doprinose su dali brojni stručnjaci iz Sarajevske funkcionalne urbane oblasti koja obuhvata Kanton Sarajevo, odnosno općine: Centar, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Trnovo, Vogošća, te Grad Istočno Sarajevo, odnosno pripadajuće općine: Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad, Pale, Sokolac i Trnovo.

Premijer Forto je dodao:

“U trenutku kada smo primili sretnu vijest, uputio sam pismo svim načelnicima obavještavajući ih tako o postignutom uspjehu, s namjerom da im se zahvalim za njihov predan rad na projektnom prijedlogu, ali i da ih pozovem da se angažiraju i u predstojećem periodu”.

Ono što slijedi je zajedničko kreiranje Plana misije te zajednička izrada Ugovora za Climate City, a početkom juna će se održati inicijalni sastanak svih pobjedničkih gradova u Briselu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content