Sarajevo Photography Festival ove godine okuplja impresivna imena

Sarajevo Photography Festival, koji okuplja i povezuje regionalnu i međunarodnu fotografsku scenu, raspisao je konkurs za takmičarski program u osam kategorija, saopćeno je iz direkcije Festivala.

Foto: SPF

Kategorije u kojima će se takmičiti fotografi su – Dokumentarna, Life, Portret, Moda, Konceptualna fotografija, Mobilna, Vjenčanja i Pejzaž.

U žiriju se nalaze impresivna imena od Magnum fotografa do Vogue urednika.

Član žirija kategorije Life bit će jedan od osnivača Hamburg Portfolio Review, kustos i urednik Lars Lindemann. Za portretnu fotografiju zadužena je češka fotografkinja Hana Knizova, čiji intimni pristup portretu godinama nalazi svoje mjesto u najprestižnijim magazinima poput Harpers Bazaar, Elle, i Vogue.

U žiriju će, između ostalih, biti i Magnumova fotografkinja Nanna Heitmann, koja će ocjenjivati kategoriju dokumentarne fotografije. Modni direktor Vogue ADRIA Petar Trbović biće dio ovog fantastičnog tima, u kategoriji Moda.

Jedna od najznačajnijih umjetnica mlađe generacije sa naših prostora Selma Selman ocjenjivat će kategoriju konceptualne fotografije, dok će mobilnu fotografiju ocjenjivati direktor Belgrade Photo Month David Pujado. Kategoriju vjenčanja ocjenjivat će Natali Grace Levine, glavna i odgovorna urednica Wezoree platforme koja okuplja profesionalce za vjenčanja iz cijelog svijeta. Žiri u kategoriji Pejzaž bit će Luca Venturi, osnivač i umjetnički direktor Siena International Photo Awards, Drone Photo Awards i Siena Awards Festivala, saopćeno je.

U saopćenju se navodi da Grand Prix Sarajevo Photography Festivala iznosi 2.000 eura, a pobjednike u pojedinačnim kategorijama očekuju vrijedne nagrade koje dodjeljuje Canon. Osim novčane nagrade, finalisti i pobjednici dobijaju priznanje za svoj rad, te izložbu u BKC Sarajevo za vrijeme trajanja Sarajevo Photography Festivala.

SPF je prilika za sve fotografe da se povežu sa drugim umjetnicima i profesionalcima iz industrije.

Ove godine Sarajevo Photography Festival će biti održan od 30. maja do 2. juna. Pored takmičarskog programa, obuhvatiće i izložbe, radionice, predavanja i panele, kao i recenzije portfolija i networking događaje.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content