Sarajevo se pridružuje velikom projektu digitalnih gradova

Glavna tema sastanka između gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake i Edwarda Fergusona, britanskog ambasadora u BiH, bio je projekat Povezivanje gradova Velike Britanije i Zapadnog Balkana kroz digitalnu tehnologiju – digitalni gradovi, koji je podržan od strane Vlade Velike Britanije, a implementira ga British Council.

Krajem januara u Londonu bit će održan sastanak u sklopu projekta s akcentom na povezivanje gradova, saradnju i razmjenu iskustva u oblasti digitalnih tehnologija. Ovaj program će povezati 12 gradova širom Velike Britanije s 12 gradova Zapadnog Balkana. Glavni grad Bosne i Hercegovine nalazi se među 12 nominiranih iz regije za učešće u programu. Gradonačelnik Skaka je informisao ambasadora o pripremnim aktivnostima Grada Sarajeva, te istakao da je projekat Pametni grad, jedan od 10 prioriteta te kao takav usvojen  u dokumentu Politike grada Sarajeva za mandatno razdoblje 2016.-2020.

Ambasador Ferguson istakao je da Ambasada Velike Britanije započinje projekat čiji je cilj podrška razvoju digitalnog sektora širom BiH, te da u tom projektu gradovi imaju veoma bitne uloge u pogledu uvezivanja poslovnih subjekata, obrazovnih institucija i javne administracije. Također, jedna od tema razgovora je bila i potreba za uspostavom direktnog leta između Londona i Sarajeva u cilju unaprijeđenja komunikacije i poslovnih veza, a posebno promocije turističkih potencijala.

S obzirom na opredjeljenje gradske administracije da u budućnosti jača saradnju i partnerske odnose isključivo s glavnim gradovima kako u Evropi, tako i u svijetu, sagovornici su se složili da će u narednom periodu biti poduzete konkretne aktivnosti u cilju jačanja veza i saradnje između glavnih gradova Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, Londona i Sarajeva.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content