Sarajevo u 8K rezoluciji: Nenadmašni doživljaj ljepote grada

Video koji pokazuje ljepote Sarajeva nadmašujući ljepotu kakva se vidi golim okom snimio je Pablo Camacho i predstavio time-lapse tehnikom, koja je trenutni globalni trend reprodukcije dugog vremena u kratkom videu. Kretanje ljudi, automobila i tramvaja dočarava ritam grada, a poseban šarm mu daje kretanje oblaka i sunca, kao i smjena dana i noći.

Rođen i odrastao u Urugvaju, Pablo Camacho je prije deset godina počeo snimati pejzaže i muzičke spotove, da bi u nadolazećim godinama nastavio karijeru u Argentini sudjelujući u većim projektima.

Filmove je također snimao u Sjedinjenim Američkim Državama, Aziji, te Evropi za koju ga vežu porodični korijeni. Naime, Pablo je potomak imigranata iz bivše Jugoslavije.

Velikodušne Sarajlije

Boraveći u Hrvatskoj, zemlji predaka, poželio je zaputiti se po cijelom Balkanu i okom kamere zabilježiti svoje priče. Naravno, Sarajevo nije moglo izostati, i u njemu je prošlog ljeta proveo 12 dana snimajući na različitim lokacijama svoj 8K video.

– Kao unuka jugoslovenskih imigranata iz Dalmacije, za ovu regiju me vežu emocije. U njima se krije glavna inspiracija. Prije dolaska u Sarajevo, istraživao sam o gradu, a sa svojim preporukama o mjestima na koja trebam otići pomogla mi je i prijateljica iz Sarajeva – govori Pablo, koji nam se javio iz Urugvaja, gdje se trenutno nalazi.

Vrijeme provedeno u bh. prijestolnici opisuje kao predivno.

– Sarajevo je multikulturni grad koji upućuje dobrodošlicu ljudima iz svih krajeva. Posjeduje atrakcije na kojima se možete odmoriti, popiti piće i uživati u urbanom pejzažu. Takva je, naprimjer, Žuta tabija. Ljudi su topli, prijateljski raspoloženi, velikodušni i vole pomoći, još više ako trunčicu govorite lokalni jezik. Posebno me je dojmila arhitektura visokih dijelova grada, odmah sam je primijetio dok je autobus stizao.

Putovanja su važan dio Pablovog života, a povezanost ostaje sa svakim odredištem na kojem se našao kao i sjećanje u posebnim slikama.

– Kada sam 2017. prvi put posjetio Japan, doslovno je bilo kao putovanje na drugu planetu u kontekstu razlika između njega i mog mjesta odrastanja. Sarajevo mi je omogućilo da upoznam ljude, dobijem nove prijatelje i upoznam okolinu, zato se u meni stvorila naklonost prema njemu – kaže Pablo, kojeg je putujući po svijetu – od velikih gradova s višemilionskom populacijom do izoliranog stanovništva u planinama Sibira – rastužio loš odnos prema planeti Zemlji te činjenica da je ljudima više stalo do materijalnih umjesto jednostavnih stvari u kojima se može uživati i biti sretan.

Život bez prepreka

Pablo se kroz život rukovodi vlastitim ubjeđenjima razvijajući se kao ljudsko biće svakoga dana.

– Strah od nečinjenja stvari je psihološka prepreka poslije čijeg vas savladavanja ništa više ne može zaustaviti – njegov je moto.

Prije preseljenja u Evropu, što mu je plan, ove godine će putovati širom Južne Amerike, otkrivati odredišta svoje zemlje i dijeliti s ljudima znanje. U budućnosti se želi približiti svom snu – osnivanju vlastite firme, te nastaviti sa svojom tradicijom – upoznavanjem različitih kultura širom svijeta.

Elma Zećo, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content