Sarajevo u mjesecu Ramazanu živi cijelu noć

  Sarajevo u mjesecu Ramazanu živi cijelu noć

  Sveti muslimanski mjesec posta, Ramazan, posljednjih godina je u mnogim gradovima širom Bosne i Hercegovine, a posebno u Sarajevu, postao ne samo vjerski, nego i društveni događaj. Ramazan u Sarajevu, osim posta i činjenja djela iz pokornosti prema Bogu, donosi i prijateljska okupljanja poslije iftara (večernjeg obroka za postače), druženja do sehura (vremena početka posta) i poseban duh u glavni grad BiH.

  Sarajevo tokom ramazana živi cijelu noć

  Kad se sa munara sarajevskih džamija oglasi ezan za akšam, i sa Žute tabije pukne top koji označava vrijeme iftara, Sarajlije, ali i svi oni koji u ovom gradu provode ovaj sveti mjesec, sjedaju za sofre sa svojim porodicama i prijateljima, kako bi čarolija ramazanske noći počela.

  Starim dijelom grada, Baščaršijom, tad se širi miris najljepših jela koje sarajevski ugostitelji spremaju za postače, a iz pekara se osjeti miris ramazanskih somuna. Zvuk kašika i čaša postača koji u tom trenutku prekidaju svoj post, dug više od 17 sati tokom kojih se odriču svih jela, pića i drugih tjelesnih užitaka, stvaraju jedinstvenu iftarsku simfoniju.

  A onda, Ferhadijom i Saračima razlije se rijeka ljudi u potrazi za mjestom gdje će sjesti i sa svojim najdražima popiti najslađu kahvu, onu poslije iftara. U vrijeme teravih-namaza, džamije i hareme ispune ljudi, užurbano tražeći svoje mjesto u safu. Stranci koji posjećuju Sarajevo za vrijeme Ramazana, pomno i fascinantnim pogledima prate klanjanje noćnog namaza koji svaku noć privuče veliki broj vjernika u sarajevske džamije.

  Tokom Ramazana Sarajevo živi do ranih jutarnjih sati. Sve do sehura, kada počinje post, brojni sarajevski lokali rade, prilagođavajući radno vrijeme ovom mubarek mjesecu.

  Sa prijateljima i porodicom, Sarajlije tako dočekuju sehur, u ispijanju kahve, dugim razgovorima i druženjima. A kao i ranijih godina, ramazanske večeri u Sarajevu posebno obilježe druženja u Kolobara hanu sa jednim od najuticajnih islamskih učenjaka u BiH, hafizom Sulejmanom Bugarijem. Već od prve večeri, sinoć su vjernici, ali i brojni znatiželjnici željni mudrosti i toplih riječi, pohrlili u ovu ljetnu baštu da poslušaju šta im hafiz Bugari ima reći.

   

  Anadolija