Sarajevska ćevabdžinica na listi 150 najlegendarnijih restorana svijeta

Gastro vodič TasteAtlas predstavio je listu od 150 najlegendarnijih restorana svijeta, na kojoj se našla sarajevska ćevabdžinica Željo.

 

 
 

“Od malih, porodičnih restorana do cijenjenih restorana sa Michelinovim zvjezdicama, svi ovi restorani dijele posvećenost kulinarskoj autentičnosti. Ovdje je fokus na pravoj hrani snažnih okusa, često koristeći vrijedne recepte koji se prenose kroz generacije”, naveo je u opisu svoje liste svjetski atlas hrane Taste Atlas navodeći kako su istražili sve “od slabo osvijetljenih taverni u Španiji i rustičnih tratorija u Italiji, do živahnih štandova u Aziji i ugodnih francuskih bistroa”. Svaki restoran ima svoju priču, čuvajući svoju kulturu, čuvajući tradiciju i stvarajući trajna sjećanja.

“To su objekti koji su ostali relevantni i visoko cijenjeni u kulinarskom pejzažu koji se stalno mijenja. Naša lista slavi ove trajne ikone gastronomije, restorane koji daju prednost sadržaju, služeći hranu bez besmislica koja je jednostavno ukusna”, naveli su.

Ćevabdžinica “Željo” zauzela je 68. mjesto na listi na kojoj je prvo mjesto restoran osnovan 1905. godine, a radi se o Figlmulleru u Beču. Nakon njega slijede Katz’s Delicatessen iz New Yorka, a potom Warung Mak Beng iz Sanura u Indoneziji.

Na listi se nalazi i kultni ugostiteljski objekat iz Beograda “Tri šešira”.

Podsjećamo, ćevapi su u TOP 5 najboljih jela od mljevenog mesa na svijetu prema zvaničnoj listi TasteAtlas, a na 30. mjestu na listi među najboljim tradicionalnim jelima na svijetu.

“Uprkos jasnom turskom porijeklu, bosanski ćevapi su izvor velikog nacionalnog ponosa i omiljeno jelo u zemlji. Ove sićušne, ručno motane kobasice od mljevenog mesa obično se prave s mljevenom govedinom – ili mješavinom mljevene govedine i drugog mesa – začinjene različitim začinima, poput bijelog luka, soli, bibera, kao i crvene paprike”, opisali su na svojoj stranici uz popis koji je napravljen prema ocjenama publike.

Dodaju i kako se ćevapi tradicionalno poslužuju stavljeni u mekani, blago zapečeni somun najčešće uz luk, dok neki preferiraju da ih jedu i uz kajmak, jogurt, ajran, ajvar i druge priloge.

Ranije, stranica “Taste Atlas” napravila je spisak dvadeset tri mjesta gdje možete pojesti najbolje ćevape u Bosni i Hercegovini, a Sarajevo prednjači po broju najboljih ćevabdžinica na svijetu.

I sada je Taste Atlas naveo gdje pojesti najbolje ćevape na svijetu (prema stručnjacima), a tu su se našle neke od poznatih čevabdžinica iz naše zemlje. Tako prema njihovom popisu od ukupno deset lokacija, na prvom mjestu je ćevabdžinica Željo, na drugom Petica – Ferhatović, a na trećem ćevabdžinica Hari iz Travnika.

Na listi se nalaze i još dvije ćevabdžinice iz Sarajeva – Hodžić i Kastel, dvije iz Mostara – Tima-Irma i Rota, kao i “Kod Muje” u Banjoj Luci. Na popis su uvršteni i restoran Limenka te pivnica Taverna, dvije lokacije u Tuzli gdje se mogu pojesti najbolji ćevapi.

Kompletnu listu možete pronaći na sljedećem linku, na dnu stranice.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content