Sarajevska galerija br. 1 na listi “things to do” Tripadvisora

Grad Sarajevo našao se još jednom na listi najpoznatijih turističkih atrakcija svijeta zahvaljujući galeriji posvećenoj žrtvama genocida u Srebrenici.

Foto: Pixabay/ farukgarib

Sarajevska galerija 11/07/95 je broj jedan na listi “Things to do” u Bosni i Hercegovini prema najpoznatijoj svjetskoj platformi Tripadvisor i mapi svijeta koja prikazuje najpopularnije turističke atrakcije u svakoj zemlji.

Galerija 11/07/95 prva je memorijalna galerija-muzej u Bosni i Hercegovini. Izložbeni prostor kreiran je s namjerom da sačuva sjećanje na genocid u Srebrenici, gradiću u istočnoj Bosni, na pogubljenje 8.372 osobe koje su tragično izgubile živote u julu 1995. godine.

Stalna izložbena postavka nudi dokumentarni prikaz onoga što je ostalo od Srebrenice nakon genocida. Kroz širok opseg multimedijalnih sadržaja – fotografija, mapa, zvučnih i vizuelnih materijala Galerija-muzej posjetiteljima kroz stalnu postavku nudi dokumentarnu kao i umjetničku interpretaciju događaja koji su se odigrali tokom jula 1995. godine u Srebrenici. S druge strane, kroz obrazovne programe i povremene tematske izložbe Galerija stavlja naglasak na aktuelne događaje u svijetu, ali i na historijsku prošlost nekadašnje zajedničke države Jugoslavije.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content