Sarajevske hokejašice obilježile IIHF Global Girls’ Game

U nedjelju 06.03.2022. godine, uoči 8. marta, svjetskog dana žena, u sarajevskom klizalištu HK Vukovi Bosnalijek održana je revijalna hokejaška utakmica, povodom svjetskog događaja IIHF Global Girls’ Game, između četrdesetak hokejašica iz Bosne i Hercegovine.

IIHF Global Girls’ Game je događaj koji se obilježava u cijelom svijetu tokom vikenda 5-6. marta 2022. godine, a ima za cilj promociju ženskog hokeja u vidu igranja hokejaških utakmica između djevojaka i žena u državama-članicama IIHF-a (Međunarodne hokejaške federacije). IIHF Global Girls’ Game je svjetska inicijativa tokom koje međunarodne hokejaške federacije održavaju utakmice uzastopno širom svijeta.

 

Ove godine događaj se održao i u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Na hokejaškoj utakmici između dva tima, učestvovale su hokejašice Bosne i Hercegovine koje su bile različitih starosnih grupa, od djevojčica od 5 godina pa sve do seniorki od 40+ godina.

Ovaj događaj predstavio je idealnu priliku za djevojčice i djevojke da dođu u direktan kontakt sa ženskim hokejom.

Najveća senzacija događaja bile su male hokejašice, uzrasta od 5 godina, koje su borbeno zaigrale na ledu i postigle golove za svoje timove

Organizatori ovog događaja bili su Ženski hokejaški klub „Lavice“ zajedno sa Hokejaškim Savezom Bosne i Hercegovine. Cilj događaja bila je promocija i afirmacija ženskog hokeja, daljnji razvoj ženskog hokeja u olimpijskom gradu Sarajevu i BiH, ali i promocija olimpijskog grada Sarajeva.

Ovom sportskom događaju posvećen ženama prisustvovala je zamjenica gradonačelnice grada Sarajeva Anja Margetić, koja je uručila diplome najboljim igračicama i golmanicama utakmice i zahvalnice trenerima ovih hokejašica.

 

Bitno je na naglasiti da će od 22-25. marta 2022. godine prvi put ženska hokejaška reprezentacija BiH učestvovati na Svjetskom Prvenstvu u Beogradu, Srbiji u IIIB diviziji zajedno sa reprezentacijama Srbije, Izraela i Estonije. To je prvi veliki međunarodni iskorak i prvi nastup reprezentacije u historiji ženskoj hokeja BiH.

„Divno je vidjeti da hokej na ledu povezuje veliki broj djevojčica i djevojaka u našem gradu i da iskazuju sportski žar i borbenost na ledu. Uistinu smo sretni da je ženski hokej zaživio u Sarajevu i da interes djevojčica iz sezone u sezonu raste, a to potvrđuje činjenica da se veći broj djevojčica priključuje školama klizanja i hokejaškom programu. Nadamo se da će interesovanje za hokej na ledu nastaviti rasti.“ – rekla je Majda Hanić, predstavnica Ženskog hokejaškog kluba „Lavice“.

Ženski hokejaški klub Lavice osnovan je 2016. godine, a trenutno je jedini ženski klub u Bosni i Hercegovini koji njeguje tradiciju hokeja na ledu za žene. Lavice u planu imaju edukaciju, promociju, razvoj i afirmaciju ženskog hokeja u BIH. Od ove sezone na scenu je stupio tim malih Lavica, a klub ima za cilj daljnji razvoj i napredak ženskog hokeja u Bosni i Hercegovini.  

 

Više informacija o klubu možete pronaći na:

Facebook stranica ŽHK „Lavice“: https://www.facebook.com/ZenskiHokejaskiKlubLavice/ 

Instagram profil ŽHK „Lavice“: https://www.instagram.com/zhk_lavice/

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content