Sarajevski bazeni – od najstarijeg na Bentbaši do novog na Dobrinji

Novoizgrađeni bazeni za kupanje na Dobrinji me podsjećaju na staru Narodnu banju ili javno kupalište na Bentbaši, otvoreno 20. jula 1902. godine i radilo je skoro 100 godina.

 

Piše: Selver Porča

Oba bazena su locirana pokraj rijeka, novi uz Dobrinju, a stari uz Miljacku. Uz velike bazene su i mali bazeni, namijenjeni djeci. Na Dobrinji su odmaknuti jedan od drugoga, a na Bentbaši samo pregradnim zidom odvojeni, kroz koje su plivači ronjenjem kroz otvore prelazili iz jednog u drugi.

Iako su cijelom dužinom od Kozije ćuprije do Vijećnice bila kupališta na Miljacki, ipak se raja najviše kupala u bazenima. Bila je pored bazena građevina sa kabinama, koje su služile za presvlačenje.

Kupalište na Bentbaši radilo je godinama i bilo je okupljalište raje iz Sarajeva. Mogla se čuti galama i smijeh odraslih i djece tokom ljetnih dana. Svi koji su se ikada kupali na ovom bazenu sjećaju se da se ulaz plaćao, a za one koji nisu imali novca da plate kartu čuvari su znali progledati kroz prste. Puštali su ih da preskoče ogradu ili zid, a pojedini su ostajali poslije zatvaranja bazena da pokupe smeće, i tako su zarađivali besplatnu ulaznicu za naredni dan.

Bazeni na kojem su Sarajlije mogle provesti cijeli dan, mogli unijeti i hranu i piće, odigrati odbojke na pjesku, uhvatiti malo boje, više ne rade. Zahvaljujući današnjem izgledu nemoguće je nekome objasniti da je to prije trinaest godina bilo najveselije mjesto tokom ljeta u Sarajevu. Ne može se nekom dočarati smijeh i graja djece koja su ljetne raspuste provodili na bazenima.

Kasnije se podizanjem brane, taj dio rijeke pretvorio u Jezero, veliko kupalište. I naravno mlađi su sredinom rijeke plivali u zonu gdje su bili bazeni. U jednoj ruci su držali odjeću iznad vode a drugom rukom plivali. Nije ih niko zaustavljao, šta su mogli redari nego okrenuti glavu na drugu stranu.

Nekad se događalo da su bazeni prepuni plivača. Skakalo sa sa krova građevine, na glavu i na noge. Jači momci, izvikani od raje, su redovno bacali u bazen koga su htjeli. Znao ili ne znao plivati, za noge i ruke i hopala u bazen. Kad izroniš fataš se najbližeg i on ti pomaže da izađeš iz bazena.

Sarajevska raja, posebno iz Nevjestine mahale dobro su skakali laste. Neki su učestvovali na takmičenju sa Starog mosta u Mostaru.

Bilo je mangupa, ali odvažnih i hrabrih ljudi. Spašavali su davljenike, vodili računa da neko ne maltretira i tuče drugoga.

Sjećam se nekih imena: Tarzo, Paša, Gopoja, Čindro, Šune, Česmen, Čondro, Šok, Tarzo, Aba, gluhonjem, djeca ga se bojala. Jezero od bazena je bilo odvojeno na deset metara.

Veselo druženje i smijeh je nestao 2009. godine kada su bazeni zatvoreni. Danas izgledaju kao bara, prostor zjapi prazan i propada na lokaciji koja je jedna od perspektivnijih u Sarajevu.

Dobrinjski bazen se smatra olimpijskim po gabaritima, što će uticati na talentovane plivače u sportskim takmičenjima. Vjerovatno će biti natkriven za hladniji period, jer će se u njemu kupati i stalno trenirati.

Na gradilištu bazena na Dobrinji čini se da nije ostalo još mnogo posla, a vlasti Općine Novi Grad najavile su da očekuju konačni završetak radova u narednih 20 dana.

Nedavno je počelo postavljanje keramike koje ide relativno brzo, iako se zbog visokih temperatura radi uglavnom noću. Ove radove izvodi firma iz Turske jer na našem tržištu nema dovoljno firmi koje te poslove vrše sa 100 posto preciznošću uz korištenje laserske opreme.

U isto vrijeme, traju i završni radovi na mašinskim i elektro instalacijama.

Kako je kazao načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, za 15-20 dana kompletan bazen bi trebao biti završen, kako keramika unutar bazena, tako i vanjsko popločanje oko bazena.

“Nakon toga ostaje još da se naspe voda”, napisao je on.

Inače završetak radova, odnosno otvorenje bazena planirano je za kraj jula ili početak augusta.

Ima nas nekoliko, a sada ima i drugih koji su se poveli za nama, pa razgledaju kako teku završni radovi. Stanu na most kod Ishodišne kuće Hadžihalilovića i redovno diskutuju.

Ide dobro, bit će to veliki značajni objekat za građane Sarajeva da dolaze na kupanje i uživaju u ljepoti bazena i pratećih objekata gdje će odmarati i sunčati se.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content