Sarajevski Skakavac u top 100 zelenih destinacija u svijetu

Spomenik prirode “Skakavac” Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja s pričom o dobroj praksi “Gdje urbano susreće prirodu – Spomenik prirode Skakavac” proglašen je jednom od TOP 100 priča Zelenih destinacija o održivosti za 2023. u svijetu, na međunarodnoj konferenciji Green Destinations 2023 koja je održala u Tallinnu u Estoniji.

Foto: Furaj.ba

Samoj prijavi dobre priče je prethodila procjena kriterija Green Destinations koje je bilo potrebno ispuniti kako bi se mogao prezentovati rad i dobra priča Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja. Dobra priča o praksi “Gdje urbano susreće prirodu – Spomenik prirode Skakavac” upoznaje čitatelje s izazovima s kojim se Ustanova susretala kroz niz godina rada, kako bi se jedinstvena priroda i kulturno-historijsko naslijeđe ovog prostora očuvalo za buduće generacije.

Ustanova je u saradnji s GIZ-om i Green Vision Bosne i Hercegovine na taj način ušla u proces certificiranja Spomenika prirode Skakavac kao Zelene destinacije, jedne od pet destinacija s prostora cijele Bosne i Hercegovine.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content