Sarma

    Sarma

    Sarma je jelo od miješanog mljevenog ili sjeckanog mesa i umotanih u list ukiseljena kupusa, svježeg kupusa ili lišća vinove loze.

     

    Sastojci:

    • glavica kiselog kupusa
    • 1 kg miješanog mljevenog mesa
    • 1 šoljica riže
    • 3 veće glavice crnog luka
    • 2  mrkve
    • 1  jaje
    • so, vegeta, biber, ljuta aleva paprika, lovorov list

      suhog mesa

    •  3 žlice brašna = za zapršku

     

    Priprema:

    Sredinu glavice kupusa izdubiti nožem kako bi se listovi mogli lakše odvajati. Ako je kupus jako kiseo potrebno je listove isprati pod mlazom vode. Na dosta ulja dobro propržiti na tihoj vatri crni luk, isjeckan na kockice, dok se skroz ne raspadne. Zatim dodati na najsitnije izrendanu mrkvu, i nastaviti sa dinstanjem. Kad se sve lijepo propržilo dodati mljeveno meso i kratko prodinstati. Pred sam kraj dodati začine, dobro opranu i ocijeđenu rižu i jaje.

    Uzimati dio po dio mesa, oblikovati rukama valjčiće i umotavati u list kupusa. U veću šerpu prvo po dnu poredati listove kiselog kupusa, staviti par lista lovora, poredati suho meso, pa zavijati sarmu i redati je uspravno jednu do druge.

     

    Prekriti sve sa nekoliko preostalih listova kupusa, posipati biberom u zrnu, zaliti vodom da sve bude prekriveno, dodati lovorov list i suho meso pa poklopljeno kuhati na laganoj vatri oko 2 sata. Sarmu povremeno samo prodrmati kako ne bi zagorila. Nikako ne miješati .

    Pod kraj kuhanja doliti zapršku i kuhati još 10-tak minuta.