Sattler u posjeti: Jajce bi mogli kandidirati za zaštitu UNESCO-a

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler jučer je posjetio Jajce.

Foto: EU

Ambasadora su primili načelnik općine Jajce Edin Hozan, predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić i direktor Agencije za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Anto Brtan sa saradnicima.

Razgovaralo se o projektima razvoja Jajca i ulaganjima u ekonomiju  i turizam, a najviše riječi tokom sastanka bilo je o potencijalnoj, novoj kandidaturi Jajca na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Foto: EU

Domaćini su ambasadora Sattlera upoznali sa dosadašnjim aktivnostima Jajca u ovom projektu i svojim nastojanjima da grad sa 30 nacionalnih spomenika i bogatom prirodnom baštinom nađe svoje mjesto na ovoj prestižnoj Listi, što će svakako zahtijevati dodatna ulaganja u zaštitu i obnovu spomenika.

Općina Jajce dijelom je nekoliko projekta koji se finansiraju sredstvima EU u okviru EU4Business. Realizacija projekata “Staza stare pruge” i “Magična penjališta Bosne i Hercegovine” zasigurno će doprinjeti razvoju i unaprjeđenju turističke ponude Jajca, pa je i ovo bila prilika da se uputi zahvalnost Evropskoj uniji na podršci u svim dosadašnjim projektima.

Foto: EU

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH tokom boravka u Jajcu posjetio je i spomenike u užoj gradskoj jezgri. Ne krijući oduševljenje spomeničkim blagom i prirodnom baštinom Jajca  Ambasador Sattler ocijenio je da Jajce treba da ide u pravcu razvoja kao značajna turistička destinacija, a to je i prema riječima načelnika općine Jajce Edina Hozana, vizija razvoja grada Jajca.

Fotogalerija:

Zato što jedan članak nije dovoljan…

10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI JAJCE

JAJCE – UŽITAK KOJEG ĆETE TEŠKO NADMAŠITI

JEDINSTVENA ATRAKCIJA: ZIPLINE PREKO VODOPADA U JAJCU

STARE BOSANSKE KUĆE U JAJCU

KATAKOMBE U JAJCU

POSJETILI SMO OČARAVAJUĆE OKRUŽENJE JAJCA – PLIVSKA JEZERA I VODENICE

UVJERILI SMO SE ZAŠTO JE JAJCE NA LISTI NAJLJEPŠIH MALIH GRADIĆA NA SVIJETU

Šta još vidjeti u Jajcu provjerite na ovom linku!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content