Sattler u posjeti: Jajce bi mogli kandidirati za zaštitu UNESCO-a

  Sattler u posjeti: Jajce bi mogli kandidirati za zaštitu UNESCO-a

  Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler jučer je posjetio Jajce.

  Foto: EU

  Ambasadora su primili načelnik općine Jajce Edin Hozan, predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić i direktor Agencije za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Anto Brtan sa saradnicima.

  Razgovaralo se o projektima razvoja Jajca i ulaganjima u ekonomiju  i turizam, a najviše riječi tokom sastanka bilo je o potencijalnoj, novoj kandidaturi Jajca na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

  Foto: EU

  Domaćini su ambasadora Sattlera upoznali sa dosadašnjim aktivnostima Jajca u ovom projektu i svojim nastojanjima da grad sa 30 nacionalnih spomenika i bogatom prirodnom baštinom nađe svoje mjesto na ovoj prestižnoj Listi, što će svakako zahtijevati dodatna ulaganja u zaštitu i obnovu spomenika.

  Općina Jajce dijelom je nekoliko projekta koji se finansiraju sredstvima EU u okviru EU4Business. Realizacija projekata “Staza stare pruge” i “Magična penjališta Bosne i Hercegovine” zasigurno će doprinjeti razvoju i unaprjeđenju turističke ponude Jajca, pa je i ovo bila prilika da se uputi zahvalnost Evropskoj uniji na podršci u svim dosadašnjim projektima.

  Foto: EU

  Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH tokom boravka u Jajcu posjetio je i spomenike u užoj gradskoj jezgri. Ne krijući oduševljenje spomeničkim blagom i prirodnom baštinom Jajca  Ambasador Sattler ocijenio je da Jajce treba da ide u pravcu razvoja kao značajna turistička destinacija, a to je i prema riječima načelnika općine Jajce Edina Hozana, vizija razvoja grada Jajca.

  Fotogalerija:

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI JAJCE

  JAJCE – UŽITAK KOJEG ĆETE TEŠKO NADMAŠITI

  JEDINSTVENA ATRAKCIJA: ZIPLINE PREKO VODOPADA U JAJCU

  STARE BOSANSKE KUĆE U JAJCU

  KATAKOMBE U JAJCU

  POSJETILI SMO OČARAVAJUĆE OKRUŽENJE JAJCA – PLIVSKA JEZERA I VODENICE

  UVJERILI SMO SE ZAŠTO JE JAJCE NA LISTI NAJLJEPŠIH MALIH GRADIĆA NA SVIJETU

  Šta još vidjeti u Jajcu provjerite na ovom linku!