Savjeti italijanskog ljekara kako izbjeći korona virus

Kineska vlada pozvala je italijanskog ljekara koji je radio u bolnici u Shenzhenu u Kini da se pridruži studijskoj grupi koja proučava korona virus.

Foto: Pixabay – Kreuz_und_Quer

On je napisao članak koji trenutno kruži društvenim mrežama: „Ako prehlađenoj osobi curi nos i boli je grlo, nije zaražena virusom korone, jer pneumonija (upala pluća) daje suh kašalj bez curenja iz nosa. To je najlakši način da ga otkrijete. S druge strane, dobro je znati da Vuhan ili korona nisu otporni na toplotu i umiru na 26 do 27 stepeni. Stoga pijte što više toplih napitaka poput čaja sa začinskim biljem. Nije lijek, ali je dobar za tijelo. Ispijanje tople tečnosti je efikasno u uništavanju svih virusa. Pokušajte da ne pijete hladne napitke“.

Agencija Tanjug je prenijela i druge savjete tog ljekara.

Izložite se suncu iako je hladno

Kada virus padne na metalnu površinu, živjet će najmanje 12 sati. Zato zapamtite da, ako dođete u kontakt sa bilo kojom metalnom površinom, morate temeljno oprati ruke sapunom.

Virus može ostati aktivan u organizmu 6-12 sati. Uobičajena sredstva za pranje veša ubijaju virus. Zimsku odjeću kojoj nije potrebno svakodnevno pranje, treba da provjetrite napolju jer sunčevi zraci uništavaju viruse.

Informacije o simptomima koronavirusa

– Prvo će biti zaraženo ždrijelo, a zatim ćete osjetiti da vam je suho grlo i ti simptomi će trajati 3-4 dana.

– Virus će se nakon tog perioda spojiti s nazalnom tečnošću, prodrijeti u dušnik i ući u pluća uzrokujući Vuhan pneumoniju. Ovaj stadijum traje 5-6 dana.

– Upala pluća, visoka temperatura i otežano disanje simptomi su zaraženosti virusom COVID-19. Nos će vam biti zapušen tako da ćete imati osjećaj kao da se davite. Važno je da odmah potražite ljekarsku pomoć ako imate ove simptome.

O prevenciji

– Najlakše možete da se zarazite tako što ćete dodirivati stvari na javnim mjestima kao što su ograde, kvake, ručke u autobusu, zbog čega treba često da perete ruke. Virus može da živi na vašim rukama samo pet do deset minuta, ali za to vrijeme, iako kratko, možete se inficirati ako protrljate oči, na primjer.

– Preporučuje se grgoljenje antiseptikom (Betadin) kako biste eliminisali ili smanjili broj klica dok su još u grlu (prije nego što se spuste u pluća).

Organizam zaražen koronom (dok je bolest u početnoj fazi) ne mora da pokaže znake infekcije nekoliko dana.

Najnovija informacija je da period inkubacije može biti i do 28 dana prije pojave simptoma korona virusa.

U trenutku kada osoba već ima temperaturu i kašlje, može biti prekasno za odlazak u bolnicu.

Tajvanski stručnjaci: Sami obavite test

– Duboko udahnite i zadržite dah više od deset sekundi. Ako to možete da uradite bez kašljanja, gušenja ili lošeg osjećaja, nemate fibrozu u plućima, što je osnovni pokazatelj da nema infekcije.

Svi treba da budemo sigurni da su nam usta i grla stalno vlažna. Nikad ne suha!

Popijte malo vode svakih 15 minuta. Zašto?

Čak i ako virus uđe u usta … pitka voda ili druga tečnost će ga prenijeti kroz jednjak do stomaka. Tamo će stomačne kiseline ubiti virus.

Ako ne pijete dovoljno vode redovno, virus može ući u dušnik i ući u pluća.

Dezinfekcija obuće

U flašu s raspršivačem stavite 1/4 nekog sredstva za čišćenje na bazi hlora i 3/4 vode.

Prije ulaska u kuću poprskajte obuću i odozdo i odozgo.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content