Savjeti nutricionistkinje za što bezbrižniji godišnji odmor

    Savjeti nutricionistkinje za što bezbrižniji godišnji odmor

    O nužnosti pravilne hidracije zasigurno ste već čuli i čitali, posebice u ljetnim mjesecima, no to je pravilo koje je nužno ponavljati. Na njenu važnost podsjetila je i Koraljka Novina Brkić, glavna nutricionistkinja kompanije Nestlé Adriatic, te donijela savjete za što bezbrižniji godišnji odmor.

    Koraljka Novina Brkić

    Voda u prosjeku čini oko 70 posto našeg organizma. Gubitak vode u organizmu od svega 2 posto tjelesne mase već dovodi do umora, glavobolje, razdražljivosti te smanjenih kognitivnih funkcija, a gubitak do 10 posto može biti i fatalan. Za prosječnu ženu preporuke su oko 2 litre tekućine dnevno, a za muškarca 3 litre. Mala djeca imaju povećanu potrebu za tekućinom u odnosu na tjelesnu masu, a trudnice i dojilje bi također trebale povećati unos tekućine na otprilike 2,5 do 3 litre na dan, dok se ta količina za tjelesno aktivne osobe penje i na preko 4 litre tekućine.

    Iako ovo možda zvuči puno, uzmite u obzir kako se računa sva konzumirana tekućina koju unesemo u organizam. Čak i kafom pridonosimo hidraciji organizma, posebice ako pijemo veću šolju, kada količina vode pobija diuretički efekat kofeina. Kafa ne ometa normalnu hidraciju, stoga ne čudi kako mnogi od nas posežu za vodom uz kafu, posebice kratki espresso.

    Jeste li znali da hrana pridonosi i s do 20 posto unosa tekućine? To su ponajprije:

    • Svježe voće: lubenice, dinje, breskve i nektarine, svo bobičasto voće, sočne jabuke i kruške, ali i svi citrusi;
    • Povrće: paradajz, krastavac, svježa paprika, razne vrste zelene salate, svježi sirovi špinat;
    • Mlijeko i mliječni fermentirani proizvodi, ali i sve popularniji napici na bazi žitarica ili badema koji su zamjena za mlijeko u veganskoj prehrani;
    • Supe – tokom ljeta započnite ručak supom ili je izaberite kao dobar izbor za laganu večeru;
    • Smoothies – popularni napici u koje ćete ljeti još dodati bilo vodu, mlijeko ili neku zamjenu, a bogati su navedenim vrstama voća ili povrća. Odlični su za početak dana ili osvježavajući međuobrok na plaži.

    Zasigurno ste u nekoj fazi sa svojim mališanima imali poteškoće s uvođenjem vode kao pićem umjesto sokova i čajeva. Doskočite tome kroz mali, ali zabavni trik – aromatizirajte vodu i obogatite je voćem, povrćem poput mrkve i krastavca, te začinskim biljem, primjerice listićima mente. Stavite u vodu kolutiće mrkve, maline ili borovnice, uz kockice prethodno smrznute lubenice ili dinje i pokažite djeci da i inače “dosadna” voda može biti ukusna i zabavna.

    Žeđ odlično gase i prirodne mineralne vode kojima unosimo neophodne mineralne tvari i elektrolite koje gubimo znojenjem. Birajte one s manje ukupne količine natrija, a najbolji su odabir u ponudi gaziranih napitaka. S druge strane, sokovi i zaslađeni napici sadrže puno šećera koji remete normalnu hidraciju, stoga nisu dobar izbor za hidraciju organizma. Velike količine alkohola također dovode do brze dehidracije, stoga uz male količine alkohola obavezno konzumirajte i dosta vode. Enzim koji razgrađuje alkohol u organizmu treba vodu kako bi taj, za nas toksin, razgradio na manje komponente.

    Za sam kraj, posebnu pozornost potrebno je obratiti starijima. Naime, s godinama se osjećaj za žeđ smanjuje, pa je poželjno da osobe treće životne dobi konzumiraju tekućinu i kada nisu žedne. Kako njihovi bubrezi pokazuju smanjenu sposobnost koncentriranja urina i očuvanja vode u tijelu, savjetuje se da starije osobe isplaniraju dnevne podsjetnike kako bi svaki sat popili manju čašu vode, te kroz dan bili pravilno hidrirani.

    Usvojite zdrave navike, prepustite se čarima ljeta i ne zaboravite se zabaviti i opustiti za nove jesenske izazove!

    Više informacija možete pronaći na stranici Nestlé.


    Recept za salatu od lubenice za dvije osobe

    Šnitu lubenice narežite na manje kocke, dodajte ½ krastavca narezanog na male kockice, mozzarella sir ili popularnu skutu, nekoliko listića metvice, dvije šake rikole, dvije šake svježeg špinata, maslinovo ulje, jednu supenu kašiku Aceto balsamico, te za kraj pola šake lješnjaka ili oraha, koje ste prethodno prepržili i usitnili na manje komadiće. Savjet: birajte manje slatku lubenicu za salatu ili njene manje slatke dijelove, kako ne bi dominirala okusom salate.