Savjeti stručnjaka: Kako se ponašati na plaži tokom pandemije

Nakon dvomjesečne izolacije, ljudi sve žude za godišnjim odmorima i morem. No ove godine sve je drugačije nego prethodnih.

Najčešće pitanje koje se postavlja tokom pandemije je kako se treba ponašati na plažama.

Svaka aktivnost izvan vašeg doma ovih dana nosi određenu dozu rizika, no epidemiologinja Angela Fusaro kaže da je dobra vijest da su vanjski prostori općenito sigurniji od zatvorenih jer zrak cirkulira više.

Stručnjaci za javno zdravstvo i dalje su protiv nebitnih putovanja jer prijetnja koronavirusom nije nestala, stoga preporučuju da ako želite otići na plažu, najbolje je da bude lokalna. Fusaro savjetuje da izbjegavate plaže koje su prepune.

Budući da su mnoge plaže široke i nude sasvim dovoljno prostora možete se držati pravila socijalne distance. Široke plaže primamljive su i sigurne za uživanje na otvorenom. Na plaži ćete imati dovoljno mjesta da porodica može sjesti, leći i uživati bez neposrednog kontakta s ostalim posjetiteljima plaže. Izbjegavajte zatvorene prostore poput javnih kupatila i trpezarija ili se bar pokušajte držati na udaljenosti od dva metra u tim prostorima. I naravno, redovno perite i dezinficirajte ruke.

Maske za lice igraju značajnu ulogu u suzbijanju prenošenja koronavirusa, stoga je važno nositi ga na mjestima gdje ne možete poštovati socijalnu distancu.

Stručnjaci savjetuju da na plažu nosite hranu koju ste sami pripremili. Ako koristite stolove za piknik prvo ih prebrišite dezinfekcijskim maramicama. Osim toga nemojte se zaboraviti štiti i od sunca, jer čuvanje od sunca zaštiti će vas od bespotrebnog odlaska u bolnicu gdje možete povećati šansu za dobijanje koronavirusa. Ako vjerujete da ste možda bili izloženi koronavirusu, važno je testirati se.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content