SAVJETI ZA PUTOVANJE U AZIJSKE ZEMLJE

Kako biste na odmor otputovali sretno i bezbrižno, prije svakog dalekog putovanja potrebno je znati i pripremiti nekoliko važnih stvari koje će sačuvati vaše zdravlje

Foto: Pixabay – DariuszSankowski

OSIGURANJE JE OBAVEZNO

Prije odlaska u azijske zemlje zdravstveno osiguranje je obavezno. Ne želite se naći u finansijskim problemima ako vam se desi da za slučajeve tretmana nakon ugriza majmuna na Baliju morate platiti 2000$, pada s motora u Vietnamu 6000$, vađenja zuba u Thilandu 500$…

NE ZABORAVITE VAKCINACIJU

Vakcinacija je izuzetno važna ako planirate da putujete u ruralna područja, šumska podneblja ili mjesta s nedovoljno sanitarnih uslova. U zavisnosti od vrste vakcine, najbolje bi bilo se vakcinišete 6 do 8 sedmica prije putovanja, ali ne kasnije od 4 sedmice pred putovanje.

Foto: Pixabay-stevepb

ZAŠTITITE KOŽU

Ne zaboravite kreme i balzame prije i poslije sunčanja. Preporučuje se da ih kupite prije putovanja, jer ćete u dalekim zemljama teško pronaći brendove na koje ste navikli, a i cijene ovih proizvoda poprilično su visoke. Postoji mnogo insekata u Aziji, te je dobro ponijeti kvalitetan sprej za zaštitu, ali i gel za liječenje uboda insekata. Spakujte i antiseptičku kremu za opekotine i posjekotine.


OSIGURAJTE POTREBNE LIJEKOVE

Dobro je spakovati lijekove za dijareju, kao i one za želučane probleme, jer vam možda promjena hrane i začina neće goditi organizmu. Obavezno ponesite i neki lijek za smanjenje bolova i upala, kao i za snižavanje visoke temperature.  

VODITE RAČUNA O HIGIJENI

Važno je da stalno perete ruke, kada god je to prikladno, a kada ne možete to učiniti, obavezno koristite sredstvo za dezinfekciju ruku. Također, dobro je ponijeti i antibakterijske vlažne maramice, koje će vam posebno koristiti prije korištenja toaleta. 

IZBJEGAVAJTE NEPROČIŠĆENU VODU

Posebno vodite računa o tome da ne smijete piti vodu s česme i uvijek birajte flaširanu ili na drugi način pročišćenu vodu. Isto pravilo vrijedi i za pranje zubi. Zapamtite da ne ostavljate usta otvorena kada se tuširate, kako ne biste gutali vodu jer biste i na tako mogli izazvati stomačne tegobe i dijareju.

Foto: Pexels – Asad Photo Maldives

PAŽLJIVO BIRAJTE GDJE JEDETE

Budite oprezni gdje ćete jesti. Obavezno birajte mjesta koja se preporučuju na TripAdvisoru ili mjesta na kojima vidite da je velika gužva, tako je veća vjerovatnoća da ćete dobiti svježu hranu. Ako volite meso i tu morate biti oprezni, jer se meso u nekim dijelovima Azije, naročito u jugoistočnom, dosta razlikuje od onog u Evropi. Više liči na otpatke nego na velike sočne filete, pa ako niste sigurni da to želite jesti, sreća je da ima mnogo vegetarijanske hrane, te ćete imati dosta drugih mogućnosti.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content