Savjeti za žene koje putuju same

Pronašli smo za vas nekoliko savjeta kako da što bezbjednije putujete same i da se bolje organizujete. U nastavku članka možete da pročitate savjete od početka, pa sve do kraja putovanja.

putovanja

Foto: Pixabay – langll – globe-trotter

Za razliku od prošlih vremena žene danas mnogo više putuju same, da li radi svog ličnog zadovoljstva ili radi posla. U odnosu na muškarace, žene imaju mnogo više problema kada putuju same, zbog raznih kulturnih varijacija i mogu naići na niz poteškoća zbog kojih su im potrebne veće mjere opreza.

Prije nego pođete na put potrudite se da saznate što više o mjestu na koje putujete, naročito ako putujete u inostranstvo. Morate prilagoditi odjeću i ponašanje u skladu s lokalnim običajima mjesta gdje putujete kako ne biste došli u situaciju da vas neko uznemirava.

Kada dođete u hotel u kojem ćete odsjesti upoznajte se s osobljem i pitajte da li vas neko može otpratiti do sobe gdje ćete boraviti. Također ih zamolite da vam obezbijede osoblje koje će vas pratiti do sobe kada se kasno navečer vraćate. Nikada nemojte pristati da uzmete sobu ako primijetite da osoblje glasno izgovara vaše ime i broj sobe. Radi sigurnosti zatražite drugu sobu.

S recepcije uzmite karticu na kojoj ima ime hotela i brojevi telefona. Dok boravite u sobi pobrinite se da je uvijek zaključana i nikom nemojte otvarati vrata bez prethodne najave.

Napravite kopije dokumenata i svih putnih isprava. Jedne ponesite sa sobom, a druge ostavite kod rodbine i prijatelja.

Nikada nemojte držati sav novac na jednom mjestu. Ponesite samo jednu kreditnu karticu, a svoje kofere uredno zaključajte i na njima napišite ime, prezime i adresu firme u kojoj radite. Nikako nemojte napisati adresu stanovanja. Na taj način ćete se osigurati od mogućih krađa koje se stalno dešavaju.

Kada je prevoz u pitanju i tu morate da budete vrlo oprezne. Ukoliko dolazite u kasnim večernjim satima pobrinite se da vam putna agencija gdje ste rezervisali karte omogući prevoz do hotela. Ukoliko iznajmljujete automobil pažljivo pročitajte upute, uzmite njihove vizit kartice i uvijek sa sobom nosite mobitel.

Prije nego krenete da istražujete grad ili da pronađete mjesto na kojem će se održati poslovni sastanak provjerite gdje se nalazi to mjesto kako ne biste izgledali kao izgubljeni turista. Ukoliko je to moguće zamolite vratara u hotelu da vam objasni kako da dođete do određenog mjesta.

Ukoliko vam putnička agencija pruža mogućnost savjetovanja sa stručnim saradnikom koji vam može dati sve potrebne informacije o sigurnosti, potražite pomoć, jer ništa nije važnije od vaše sopstvene sigurnosti.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content