Saznajte kako pokrenuti poplavljen automobil!

Automobili su samo jedan od elemenata koji su pretrpeli štetu u poplavljenim područjima u regionu, a mnogi vozači vjerovatno nikad nisu ni pomišljali da će se naći u situaciji da im vozilo pluta. Iako ne postoji hermetički zatvoren motor u koji ne probija voda, ne znači da poplavljen auto ne može više da se vozi.

Foto: Pixabay – 12019

Sve predstojeće radnje za pokretanje automobila koji je bio poplavljen, trebalo bi da uradi stručno lice, tvrdi za “Mondo” Vojislav Janković iz autoremontne radionice “Univerzal”.

Prvi korak: Ispustiti svo ulje iz motora i mjenjača, zato što se izmiješalo sa vodom, i ostavite da se ocijedi.

Drugi korak:
 Skinite sve filtere za vazduh i za ulje, i zamijenite ih novim.

Treći korak: Skinete svjećice ili dizne, i više puta zaverglajte motor na prazno, kako biste izbacili vodu iz tog dijela automobila, iz gornjeg motora.

Četvrti korak: Zatvorite štoplove za ulje i nalijete odgovarajuće ulje u motor i mjenjač.

Peti korak: Skinite karburator i rezervoar, očistite ih, a cijevi koje dovode gorivo do motora ispušite vazduhom i izbacite vodu.

Šesti korak: Sve dijelove sklopite, sipajte novo gorivo i tek onda osušite kablove za svjećice, ukoliko se radi o “benzincu”.

Sedmi korak: Sipajte manju količinu ulja na mjesto gdje su bile svjećice, a potom malo zaverglajte motor da bi se podmazali cilindri. Tek onda mogu da se vrate svjećice na svoje mjesto.

Osmi korak: Startujte motor automobila.

Janković dodaje da poplavljen automobil treba i dobro oprati, iznutra i spolja, a kada je u pitanju elektronika, trebalo bi sve izvaditi iz automobila, dobro osušiti i isprskati odgovarajućim sprejom prije nego što se ti dijelovi ponovo povežu.

Obavezno treba provjeriti da li je voda ušla u farove i stop svijetla, koja u tom slučaju takođe treba izvaditi i dobro osušiti.

– Ne vraćajte sjedišta u automobil prije nego što ste ih dubinski oprali, dezinfikovali i poptuno osušili. I spoljašnjost treba dobro oprati i namazati voskom za automobile – kažu iz autoremontne radionice “Univerzal”.

Ako ste automobil pokrili kasko osiguranjem, nemojte da ga aktivirate, niti perete, prije nego što kontaktirate vašu osiguravajuću kuću. Oni će da vam objasne kakva je procedura, kao i kolika je nadoknada u slučaju štete nastale usljed poplave.

 

Izvor: avaz.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content