Sebilj u Sarajevu

Sebilj u Sarajevu

Baščaršija je stara sarajevska čaršija i historijski i kulturni centar grada, izgrađena u 15. vijeku kad je Isa-beg Ishaković osnovao cijeli grad.

Foto: Samir Zahirović/Furaj.ba

Na gavnom trgu Baščaršije, (kod tramvajske stanice – Baščaršija), nalazi se Sebilj, gradska česma (fontana) koja je uvijek okružena golubovima. U neposrednoj blizini nalaze se tradicionalni restorani, ćevabdžinice i buregdžinice. 

Foto: Emira Azganović/Furaj.ba

 

Riječ sebilj arapskog je porijekla i označava “zgradu na putu u kojoj ima vode”. Putopisac Evlija Čelebija je zapisao da je u Sarajevu 1660. godine bilo oko 300 sebilja koji su se nalazili na prometnim mjestima i velikim trgovima. U prostoriji sebilja dežurao je sebiljdžija koji je posude punio vodom i žednima posluživao vodu. Svi su uništeni u velikom požaru 1697. godine.

Foto: Samila Ivković/Furaj.ba

Bosanski vezir Mehmed- paša Kukavica Fočak je 1753 godine sagradio Sebilj na Baščaršiji koji je iz nepoznatih razloga srušen 1891. Novi sebilj, po projektu Aleksandra Witeka izgrađen 1913. godine i sačuvan je do danas. Jedini je preostali sebilj u cijeloj Bosni I Hercegovini.

sebilj4

 

SHARE
Prethodni članakSarajevo card
Naredni članakSvrzina kuća