Sebilj u Sarajevu

Baščaršija je stara sarajevska čaršija i historijski i kulturni centar grada, izgrađena u 15. vijeku kad je Isa-beg Ishaković osnovao cijeli grad. Centralni trg na Baščaršiji krasi sebilj.

Foto: Depositos

Riječ sebilj arapskog je porijekla i označava “zgradu na putu u kojoj ima vode”. Putopisac Evlija Čelebija je zapisao da je u Sarajevu 1660. godine bilo oko 300 sebilja koji su se nalazili na prometnim mjestima i velikim trgovima. U prostoriji sebilja dežurao je sebiljdžija koji je posude punio vodom i žednima posluživao vodu. Svi su uništeni u velikom požaru 1697. godine.

Foto: Samir Zahirović/Furaj.ba

Na gavnom trgu Baščaršije, (kod tramvajske stanice – Baščaršija), nalazi se Sebilj, gradska česma (fontana) koja je uvijek okružena golubovima. U neposrednoj blizini nalaze se tradicionalni restorani, ćevabdžinice i buregdžinice. 

Foto: Furaj.ba

Foto: Furaj.ba

Bosanski vezir Mehmed- paša Kukavica Fočak je 1753 godine sagradio Sebilj na Baščaršiji koji je iz nepoznatih razloga srušen 1891. Novi sebilj, po projektu Aleksandra Witeka izgrađen 1913. godine i sačuvan je do danas. Jedini je preostali sebilj u cijeloj Bosni I Hercegovini.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content