Sedam zdravstvenih prednosti posta

  Sedam zdravstvenih prednosti posta

  Skoro 1,6 milijardi ljudi širom svijeta se u toku mjeseca ramazana, svetog mjeseca svih muslimana, suzdržava od jela i pića tokom dana.

  Stručnjaci navode kako su duhovne prednosti ovog mjeseca  gotovo nebrojive, no nekoliko različitih studija navode više prednosti posta za naš organizam nego što možemo zamisliti, prenosi Mvslim.com.

  1. Protok krvi

  Kada postite, manje krvi ide iz vašeg srca u digestivni sistem, što znači da krv cirkulira ravnomjerno i prema drugim dijelovima organizma, dok se krvni sudovi pročišćavaju brže što dovodi do smanjivanja razine holesterola i smanjuje rizik od bolesti srca za 58 posto.

  2. Pluća

  Dok dišemo, neprestano udišemo toksine iz naše okoline, a post omogućava da se oni uklone iz naših pluća.

  3. Probava

  Budući da su želudac i crijeva manje aktivni tokom mjeseca, oni se čiste i uređuju što omogućava efikasnije probavu.

  4. Bubrezi

  Kada postite, bubrezi povećavaju proces eliminacije nekorisnih materijala (so i voda), što smanjuje krvni pritisak.

  5. Mozak

  Post povećava aktivnost mozga, jer stimulira proizvodnju faktora DNF, proteina koji aktivira moždane ćelije i konvertira ih u nove neurone. Također, štiti matične ćelije povezane sa Parkinsonovom i Alzheimerovom bolesti.

  6. Imunološki sistem

  Post poboljšava imunološki sistem jer reducira radikalna oštećenja i izgladnjuje ćelije raka.

  7. Metabolizam

  Post ubrzava i daje više energije metabolizmu jer se naš digestivni sistem odmara. Ovo omogućava da se kalorije brže sagorijevaju. Usporava staranje i može vam produžiti život za nekoliko godina.