Počinje sedmica turske kuhinje: Egejski okusi bit će predstavljeni širom svijeta

Bogati okusi i drevne tradicije plodne geografske regije te obilna gastronomska baština Anadolije slavit će se širom svijeta tokom Sedmice turske kuhinje od 21. do 27. maja 2024.  

 

Godišnja Sedmica turske kuhinje, koja se održava već treću godinu, obilježit će se brojnim događajima i kampanjama na društvenim mrežama koje organizuju predstavnici Republike Turske u inostranstvu i u Turskoj. Kroz različite aktivnosti istaknut će se ukusni, zdravi, tradicionalni recepti održive turske kuhinje, bez stvaranja otpada. Ovogodišnji međunarodni događaji će predstaviti jelovnike turske gastronomije u egejskom stilu – dinamičan spoj historije, kulture i prirode ove zemlje.

Egejski okusi

Egejska obala Turske, fantastičan pejzaž zelene i plave boje, privlači pažnju svojim veličanstvenim krajolikom, duboko ukorijenjenom historijom i kulturom zdrave hrane. UNESCO je 2010. godine priznao mediteransku prehranu kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva. 

Posljednjih godina, restorani otvoreni u regiji su dom inovativnih kuhara koji stvaraju kulinarska čuda, dok proizvode koji se uzgajaju na obližnjim poljima donose direktno na stolove održivim metodama proizvodnje.

Turska kuhinja, divna gastronomska tradicija koja uključuje visokokvalitetne, prirodne sastojke s različitim tehnikama skladištenja i kuhanja, također nudi brojne recepte za vegetarijance i vegane.

U Bosni i Hercegovini će se nizom aktivnosti obilježiti globalna manifestacija “Sedmica turske kuhinje“ u okviru koje će se javnosti predstaviti jela turske Egejske regije.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content