Sedmo izdanje trke narednog juna na Bjelašnici uz novu stazu i nove izazove

Najbrojnija trail trka u našoj zemlji, Vučko Trail, održat će se i narednog ljeta na Bjelašnici. Ove godine uz već poznate formate trka od 13, 35 i 61 kilometar, organizator uvodi i trku na 105 kilometara.

„Mnogo je truda i rada uloženo da bi ova, najduža staza ugledala svjetlo dana. To je nešto što na određen način pripremamo već 8 godina. Željeli smo biti potpuno sigurni da trkačima i na ovoj zahtjevnoj dionici možemo da priuštimo vrhunski ugođaj i iskustvo na koje su navikli na Vučko Trailu. Sada pozivamo najspremnije i najhrabrije da testiraju svoje granice i dopuste nam da ih povedemo na ovo nezaboravno putovanje kroz Bjelašnicu i Visočicu, Bosnu sa jedne i Hercegovinu sa druge strane, koje stoljećima Rakitnica spaja i razdvaja.“ – poručio je Dalvin Kadirić iz organizacije trke.

Najduža staza na Vučko trailu, Crna staza, osim impresivne dužine od 105 kilometara, donosi i visinsku razliku koju je potrebno osvojiti od 5700 m, što je čini najtežom u Bosni i Hercegovini, ali i jednom od najtežih u regionu. Organizator vjeruje da će ovaj jedinstveni izazov, uz prirodne ljepote i kulturno bogatstvo naše zemlje privući još veći broj trkača iz inostranstva.

„Na prošlogodišnjem Vučko Trailu smo već imali prijavljene takmičare iz 30 zemalja svijeta, a ove godine očekujemo da tu brojku premašimo. Iako smo tek otvorili prijave, nakon 24 sata već imamo preko 100 prijava i naše prve trkače iz, na primjer, Brazila i sa Islanda, dakle zemlje koje do sada nismo imali na trci.“ – istakao je Kadirić.

Iako je najduža staza svakako atraktivan dodatak trci i ove godine su tu i kraće, ali ne manje atraktivne staze. Tako će priliku da se okušaju u trailu imati i oni koji tek ulaze u svijet trail trčanja, na popularnoj Zelenoj stazi dugoj 13 kilometara koja već godinama privlači trkače svih godišta. Za one željne željne izazova, atraktivna Plava staza od 35 kilometara i 1800 metara visinske razlike nosi pravu dozu uživanja u planinskom trčanju i inspirativnog krajolika. Crvena staza od 61 kilometra sa 3.700 metara visinke razlike je izuzetno zahtjevna, ali pruža nevjerovatno iskustvo trčanja od zelenih poljana Bjelašnice, preko eksponiranih planinskih grebena Visočice, pa nazad kroz stoljetna Bjelašnička sela.

„Sretni smo jer vidimo da su mnogi jedva čekali da se prijave na našu trku. To nam je važna potvrda da je Vučko Trail regionalno prepoznat kao kvalitetna trka na koju se trkači rado vraćaju. Kao i uvijek, to povjerenje nagrađujemo, pa oni koji su učestvovali na svim izdanjima trke do sada imaju besplatne startnine. Isto važi za sve prošlogodišnje pobjednike i one sa najboljim vremenima staza.“ – poručuju iz Vučko Traila.  

Vučko Trail 2023 održat će se 16.-18. juna na Bjelašnici, a očekuje se učešće preko 1000 trkača. Budući da je broj takmičara ograničen, a da se, posebno za kraće staze već tradicionalno pred trku traži „broj više“, organizator napominje da je prijavu dobro napraviti što prije na www.vuckotrail.ba , a povoljnije cijene startnina važe za uplate do 2. marta 2023.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content