Selektivni uzgoj bosanskog brdskog konja u Posavini

Pašaga Hećimović iz Orašja odlučio je da sa suprugom i kćerkom krene u selektivni uzgoj bosanskog brdskog konja. Formirali su privatnu ergelu ‘Sava’ u Orašju.

”Imam dovoljno zemlje, gotovu štalu, a želja se javila da i mi kao porodica damo svoj doprinos u očuvanju ove naše pasmine” – riječi su Pašage. ”Ustvari, sve je počelo slučajno. Još iz dječačkih dana gajim veliku ljubav prema konjima. Došao sam u priliku da kupim konje koji su mi se svidjeli, tada nisam ni znao da se radi o bosanskim brdskim konjima. Stupio sam u vezu sa gosp. Enverom Žigom vlasnikom ergele Žiga koji mi je objasnio da posjedujem vrlo kvalitetna grla uzgojena u čistoj krvi, te da konji koje sam kupio posjeduje Identifikacijske knjižice i matične listove. Kako sam bolje upoznavao svoje konje sve više su mi se sviđali i sada mi je neobično drago da sam došao baš do ove pasmine. Ovih dana dobili smo Rješenje Federalnog ministarstva za poljoprivredu o formiranju ergele tako da je sada naš rad na uzgoju bosanskog brdskog konja i zvanično verifikovan. I ovdje nam je gospodin Žiga puno pomogao jer je trebalo obaviti niz pripremnih radnji za koje mi nismo znali. U ovom poslu imam punu podršku moje supruge i kćerke Zerine koja ima velike planove u ovoj oblasti. Uzgoj smo počeli sa tri rasplodne kobile i jednim pastuhom. Jedna rasplodna kobila i pastuh su iz ergele Žiga, dok su dvije rasplodne kobile iz nekadašnje ergele Borike”.

Tokom ovoga mjeseca u ergeli Sava očekuju prvi podmladak, dvije kobile su ždrijebne, a prinove svi u porodici očekuju s velikim uzbuđenjem i nestrpljenjem. I u ovoj ergeli uzgoj će se odvijati u skladu sa strogim selekcijskim pravilima utvrđenim od strane Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content