Selo u kojem žene imaju najdužu kosu na svijetu

Duga kosa dugo se smatrala simbolom ženstvenosti i elegancije, ali kod žena etničke grupe Yao iz Huangluo sela u Kini, kosa predstavlja nešto više. Ova neobična etnička grupa je jedna od 56 etničkih grupa službeno priznatih od strane NR Kine, žive u planinskim oblastima na jugozapadu i jugu, a zanimljiva je zato što je u tom selu tradicija da žene nose veoma dugu kosu.

Zahvaljujući tome Yao etnička grupa kao i samo selo našli su se i u Guinnessovoj knjizi rekorda kao selo sa ženama koje imaju najdužu kosu, pa je nazvano i Selo duge kose. Prosječna dužina kose je 1,7 metara, a najduža prelazi i preko 2,1 metara.

Kosa je oduvijek igrala veliku ulogu u životu Yao žena iz ovog sela. Do prije nekoliko godina, bilo je veoma važno da nikom osim muža i djece ne smije vidjeti žensku kosu. Pa, su žene tokom ljeta i jeseni išle na rijeku da je peru, a poslije bi je prekrili maramom kako bi bila skrivena od tuđih pogleda.

Nekada je samo budući suprug mogao vidjeti kosu Yao žene i to se dešavalo na dan vječanja. Ipak, tradicija je napuštena 1987. godine tako da danas djevojke i žene mogu slobodno da pokazuju svoju dugu, lijepu kosu čak i potpunim strancima. Tokom života mogu je samo jednom skratiti i to kad napune 16 godina. Tad mogu krenuti i u potragu za mladićem. Odsječena kosa se čuva i predaje se mladoženji kao dio miraza.

Yao žene ističu kako im se kosa sastoji iz tri dijela – prvi dio je taj koji se siječe dok su mlade, drugi je kosa koja raste nakon toga, a treći su dlake koje otpadnu nakon svakodnevnog češljanja, koje se također čuvaju.

Način na koji se nosi tako duga kosa ima posebnu poruku, pa ako je vezana u krug oko glave znači da je žena udata, ali da nema djecu. Ukoliko je vezana u krug sa punđom na vrhu znači da je udata i da ima djecu, a ako nosi maramu oko glave, to znači da je u potrazi za suprugom.

Izvor: fbl.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content