Senote – jedinstvena krečnjačka, podzemna jezera Jukatana

U drugoj polovini XX vijeka, utvrđeno je da je veliki meteorit koji je pao na Zemlju prije otprilike 66 miliona godina, završio u južnom Meksiku, na sjeveru poluostrva Jukatan (Yucatán). 

Fotografije i tekst: Ivana Dukčević; www.umetnostputovanja.rs 

Iznenađujuće otkriće

Krater Čikšulub (Chicxulub) nastao je u vrijeme kada su sa Zemlje nestali dinosaurusi. Kada je u drugoj polovini XX vijeka mjesto udara pronađeno, bilo je to iznenađujuće otkriće jer je krater meteorita izuzetno dobro skriven ispod mekih i veoma debelih (dubine oko kilometra) krečnjačkih stijena. Međutim, duž čitavog Jukatana na površini se vide tragovi kratera u vidu velikog broja vrlo dubokih i velikih ponornica ispunjenih vodom – senota, koje su prirodno poravnate uz ivicu bazena kratera. 

Poluostrvo Jukatan isprepleteno je podzemnim rijekama i hladnim slatkovodnim jezerima koja se vide unutar krečnjačkih pećina, i koje nazivaju senote (cenotes). Zanimljivo je da preko 6.000 senota postoji samo na poluostrvu Jukatan i više nigdje na svijetu. Tradicionalno su korištene kao izvori pijaće vode ali i kao sveta mjesta drevnih Maja. U kraterima, pećinama unutar bazena, pronađeni su majanski ritualni predmeti koji se danas nalaze u muzejima širom Meksika. Na dijalektu majanskog jezika riječ cenoteTs’ono’ot znači “rupa ispunjena vodom”.

Plivanje u podzemnim jezerima

Tokom boravka na Jukatanu posjetila sam nekoliko veoma različitih krečnjačkih, podzemnih slatkovodnih jezera, i plivala u svakom od njih. Senote su danas jedna od najvećih atrakcija ovog poluostrva, i posjećuje ih izuzetno veliki broj turista. Jukatan je šesta na svijetu najposjećenija turistička regija, a Meksiko kao država nalazi se na sedmom mjestu.

Krečnjačko podzemno jezero Sujtun (Cenote Suytun) važi za jednu od najfotogeničnijih krečnjačkih pećina na Jukatanu, sa prirodnim bazenom slatkovodne vode zagasito tirkizne boje. Zanimljivo je da se ova podzemna pećina sa jezerom nalazi potpuno ispod zemlje – skoro bez izvora svjetlosti, i do nje se stiže stepeništem. Jedini zrak svjetla koji probija kroz tlo i koji se vidi u mračnom okruženju iznad tirkizne boje vode, pada tačno na mjesto u jezeru koje je ozidano i nalik je pozornici, gdje se često u redovima čeka na fotografisanje. Nalik drugim senotama, nedaleko od kratera postoji uređeni ulaz u kompleks koji se naplaćuje. Umjesto ulaznice, dobili smo papirnu narukvicu (kao naprimjer u all inclusive hotelima) sa kojom je moguće kretati se unutar kompleksa, koristiti sandučiće za ostavljanje stvari (lokere), toalet i svlačionice. Nakon što se u svlačionici skinete u kupaći kostim, pravilo je da se prvo morate istuširati i odjenuti zaštitni prsluk za plivanje. Bez prsluka nije dozvoljeno plivati u podzemnom jezeru.

Bazeni tirkizno-zelene boje

Krečnjačko podzemno jezero Rajski vrt (Cenote Jardin del Eden) nije popularno kao neka druga, ali je kupanje u ovom jezeru znatno opuštenije nego u onim koje posjećuje veliki broj turista. Prirodni bazen slatkovodne vode ovdje je prilično veliki, a samu senotu okružuje džungla kojom šetaju iguane i putić kojim je moguće obići oko čitavog jezera. Jezero često posjećuju ronioci, koji uz boce s kiseonikom istražuju pećine u dubinama krečnjačkih jezera.

Krečnjačko podzemno jezero Ik Kil (Cenote Ik Kil) važi za jednu od najljepših krečnjačkih pećina, sa prirodnim bazenom vode tirkizno-zelene boje. Ova senota poznata je po nevjerovatnom koloritu i predivnim, dugačkim visećim lijanama, ali i kao historijsko mjesto. Pećinu sa bazenom dubine 26 metara u drevna vremena posjećivali su majanski hodočasnici koji su ovdje žrtvovali predmete i ljude u čast boga kiše, munja i oluje (Chaac). Na dnu jame pronađeni su mnogi vrijedni predmeti koji se danas čuvaju u historijskim muzejima širom Meksika. Kao i u slučaju drugih senota, do podzemnog jezera stiže se nizbrdo, stepeništem.

Prirodom i kulturnim naslijeđem Jukatan je jedan od najzanimljivijih dijelova planete. Jukatanom su sve do X vijeka nove ere vladale drevne Maje, a u džunglama poluostrva žive jaguari i pume, kvecal, are i flamingosi, tapiri i simpatični koatl (nalik rakunu). Na obalama Meksičkog zaliva, u lagunama žive krokodili i veliki broj raziličitih vrsta ptica.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content