Sheikh Zayed Grand džamija

Ova monumentalna džamija svoje ime duguje prvom predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeiku Zayedu. On je odabrao lokaciju za gradnju džamije i aktivno sudjelovao u projektovanju. Zahvaljujući svojoj visini vidljiva iz svih dijelova grada i predstavlja spomenik islamske kulture i važan je centar izučavanja islamskih nauka.

Foto: pexels-suji-su

Smještena je u srcu novog dijela Abu Dhabija između mostova Musaffah i Maqta i zahvaljujući svojoj visini vidljiva je iz svih dijelova grada. Realizacija milionskog projekta gradnje džamije, započela je krajem 1996. godine, uz sudjelovanje oko 38 građevinskih preduzeća i oko 3500 radnika koji su na izgradnji džamije radili 12 godina. Cijeli kompleks prostire se na 22.412 m2 i  može primiti oko 41.000 vjernika, od čega ukupno 7.126 osoba može stati u centralnu dvoranu.

U dvorištu džamije nalazi se 1.048 stubova i 82 kupole. Centralna kupola visoka 85 metara, sa prečnikom od 32,8 metara najveća je džamijska kupola na svijetu.

Foto: Pexels-brcunel                                  Pexels-mahmoud                              Pexels-thais-cordeiro

Na uređivanju unutrašnjosti džamije radili su kaligrafi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sirije i Jordana, koji su vršili nadzor nad radom umjetnika iz cijelog svijeta. Unutrašnji zidovi džamije ukrašeni su ajetima iz Kur’ana ispisanim u tri različite tehnike kaligrafije.

Foto: pexels-sarath-raj

Spektakularnom unutrašnjem uređenju džamije doprinose i jedinstvene ukrasne biljke, uzgojene za potrebe uređenja džamije. Osim toga, cijelo dvorište, koje se smatra najvećim otvorenim prostorom u sastavu džamijskog kompleksa i zauzima prostor od 17.000 m2, popločano je mozaikom grčkog i italijanskog bijelog mermera, koji se smatra najčistijim mermerom na svijetu.

Renomirane svjetske kompanije koje se bave izradom kristalnih lustera svojim su lusterima različitih veličina pozlaćenim 24-karatnim zlatom dopunile fantastičan izgled unutrašnjosti džamije. Lusteri su ukrašeni milionima Swarovski kristala, a najveći od njih ujedno je i najveći kristalni luster na svijetu, sa prečnikom od 10 metara, visinom od 12 metara i ukupnom težinom od preko 12 tona.

Ova prekrasna džamija ima i jednako impresivan tepih. Naime, tepih koji pokriva pod centralne dvorane velik je 5.625 m2. Na njegovoj izradi radilo je 1300 iranskih zanatlija, a napravljen je od 35 tona vune i 12 tona pamuka. Sa svojih 2.268.000 čvorova, ovaj tepih najveći je na svijetu.

Tepih je izrađen u 25 prirodnih boja, a dominira zelena. Površinu ovog tepiha presijecaju pravilno raspoređene horizontalne reljefno izdignute linije tkanja, koje služe za pravilno raspoređivanje vjernika prilikom obavljanja namaza. Zahvaljujući primjeni posebne tehnike tkanja ovog tepiha, ove horizontalne linije ne vide se iz daljine.

Pexels-mahmoud-alaydi

Džamija je otvorena za molitvu tokom cijelog dana a za turistički obilazak od 9:00 do 10:00 ujutro, svakim danom osim petka. Prilikom ulaska i žene i muškarci moraju biti propisno obučeni.

Prema želji šeika Zayeda, koji je umro 2004. godine, ova džamija mjesto je njegovog posljednjeg počivališta.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content