Side – grad koji svi treba da vide!

Na južnoj obali Turske, blizu Manavgata i sela Selimije, 75 km od Antalije, u pokrajini Antalija smješten je Side,  jedan od najpoznatijih antičkih gradova u Turskoj.  Njegovu okolinu oplemenjuje plantaža narova, kao i nesvakidašnja mješavina starog i moderno utvrđenog grada sa uređenim plažama, čime je postao zanimljiva alternativa razvijenijih naselja duž turske obale.

Foto: Pixabay – fendt1

Iako je lokalitet relativno mali riječ je o jednom od najromantičnijih prizora sa ruševinama u cijeloj Turskoj. Ruševine Apolonovog i Atininog hrama potiču iz 2. vijeka, a izvjestan broj stubova iz Apolonovog hrama sačuvan je i postavljen na svoja prvobitna mjesta.

Najimpresivniji prizor u ovom gradu nesumnjivo je zgrada pozorišta. Podignuto je u 2. vijeku n.e. i rimskog je dizajna (izuzev nekoliko jedva primjetnih grčkih detalja). Predstavlja jednu od najvećih grčko-rimskih ruševina u Maloj Aziji, a u njega može da se smjesti preko 15.000 gledalaca. Tu su još i mnogobrojne ruševine među kojima su biblioteka, agora i vizantijska bazilika.

Foto: Pixabay – Andy_Bay

U glavnoj promenadi nalaze se brojne trgovine sagovima, te proizvodi od kože i zlata. Također, Side je i idealno ishodište za izlete i razgledavanje znamenitosti, pa preporučujemo obilazak Perge-Aspendos-Side, krstarenje brodom, tursko kupatilo, Pamukkale, tursko veče, jednodnevni izlet u Izraelu, Troya šou, Manavgat rijeka koja se uljeva u more i Manavgat vodopad, te rafting (splavarenje).

Brojni restorani i barovi uz more stvoreni su za opuštanje i uživanje, za sve generacije, pa tako za mlađe postoje i brojni barovi, taverne i diskoteke koji osiguravaju dobar i zanimljiv noćni život.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content