Sigurnost – da putovanje ne postane noćna mora

Foto: Furaj.ba

Briga o sigurnosti počinje već kod kuće prilikom pakovanja. Na putovanja nikada ne nosite skupocjene stvari, niti nakit. Napišite svoje ime, adresu (zbog sigurnosti, bolje od kancelarije nego od kuće) i telefonski broj unutar i izvan svakog komada prtljage. Koristite pokrivene oznake kako bi izbjegli javno pokazivanje vašeg identiteta ili nacionalnosti. Ako je moguće, zaključajte prtljagu.

Nikome nemojte pokazivati koliko novca imate sa sobom i trudite se da izgledate skromno kako ne biste došli u situaciju da vas neko pokuša opljačkati. Nemojte se previše isticati i trudite se da se uklopite sa mještanima kako ne bi bilo očigledno da ste turista. Izbijegavajte demonstracije i gužve u gradu gdje se nalazite. Ukoliko se zadesite na nekom mjestu gdje se održavaju demonstracije pokušajte što prije naći neko sigurno mjesto.

 

Što se tiče samog odredišta i tu biste trebali da vodite računa o nekoliko stvari. Prije svega nastojte od putničke agencije dobiti što više informacija o mjestu gdje ćete odsjesti, a ukoliko putujete sami istražite malo po internetu. Saznajte lokalne zakone i pridržavajte ih se. Odijevajte se uobičajeno i pokušajte se uklopiti.

Ukoliko nemate obezbijeđen smještaj kod nekog od rodbine i prijatelja najbolje bi bilo da se odlučite za hotel, jer su oni najsigurniji za boravak. Naravno, skuplji hoteli pružaju veću sigurnost. Kada birate sobu potrudite se da budete na nižim spratovima ukoliko bi došlo do požara da možete brzo da napustite sobu. Izbijegavajte prvi sprat kako biste se osigurali od mogućih provalnika. Ako se u hotel vraćate kasno navečer koristite glavni ulaz i budite pažljivi ukoliko izlazite iz auta na parkingu.

Kada uđete u sobu obavezno zaključajte vrata i provjerite da li su svi prozori zatvoreni. Upoznajte se sa mjestima za izlaz na hodnicima, alarmima i požarnim stepenicama. Nikada ne otvarajte vrata hotelske sobe prije nego provjerite ko je. Ukoliko vam se neko predstavi kao zaposlenik hotela, nazovite recepciju i provjerite.

 

Što se tiče transporta do mjesta odredišta i tu morate da vodite računa. Ukoliko nemate objezbijeđen prevoz do hotela uzmite taksi, ali vodite računa o tome da ima važeću licencu. Ako ste se odlučili da iznajmite automobil koji ćete koristiti u mjestu na koje ste doputovali provjerite da li imate jasne upute kako da dođete do mjesta odredišta. Uvijek sa sobom nosite brojeve telefona mjesta na kojem ćete odsjesti kako biste ih mogli nazvati ukoliko se izgubite. Za vrijeme vožnje zaključajte vrata automobila i nikada ne primajte strance.

Dokumente i dragocjene stvari uvijek nosite sa sobom u torbici oko pasa koju ćete staviti ispod odjeće ili ih stavite u sef u hotelu u kojem ste odsjeli.

Spakirajte dodatni set fotografija zajedno s fotokopijom pasoša kako bi lakše dobili novi u slučaju da ga izgubite ili vam bude ukraden.

Kada koristite kartice na bankomatima uvijek vodite računa da se neko ne vrti oko vas i da niko nema mogućnost da vam pročita pin.

 

Posebno budite oprezni kada netko slučajno naleti na vas ili nešto prolije po vama ili u blizini vas stvara pomutnju koja privlači pozornost jer su to poznati trikovi džeparoša.

Ako izlazite noću u grad uvijek vodite računa da ne ostavljate svoje piće kako vam se ne bi desilo da vam neko ubaci nešto u njega. Provjerite u hotelu koja mjesta za izlazak vam oni mogu preporučiti kako biste bili sigurni za svoju bezbijednost.

I na samom kraju vodite računa o tome da ste uplatili putno zdravstveno osiguranje u slučaju nezgode. Ono će vam biti od koristi ukoliko vam se desi neka nezgoda i budete morali da tražite medicinsku pomoć, jer ćete na taj način omogućiti sebi liječenje bez plaćanja troškova liječenja koji su inače skupi ukoliko nemate pokriveno zdravsteno osiguranje.

Želimo vam sretno i divno putovanje!

Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content