Sigurnost na safariju

  Sigurnost na safariju

  Koliko puta ste pročitali vijest da se dogodila nesreća nekom turisti dok je bio u posjeti safariju? Vjerovatno mnogo. Ukoliko želite da posjetite neko turističko mjesto ovoga tipa, najbolje bi bilo da shvatite i usvojite neka pravila koja tamo važe kako biste bili što sigurniji.

  amawaterways-africa-safaris

  U nacionalnim parkovima poput Kenije i Tanzanije, vi ste osobe koje se nalaze na teritoriju životinja i one vas tako i posmatraju. Prema tome trebali biste se i vi tako ponašati. U ovim nacionalnim parkovima životinje se slobodno kreću za razliku od evropskih gradova. Ljudi su ti koji se nalaze u kavezima kako bi bili sigurni da ih neće napasti neka od životinja.

  safarivehicle

  Kako biste se više približili divljini možete se odlučiti na organizovane izlete gdje vam je omogućeno da spavate u šatorima u blizini divljih životinja. Međutim, tu uvijek postoji mogućnost da vam se približi slon ili lav. Tako, ako strahujete od toga ili ako želite da ostanete sigurni i bez traumatičnih iskustava najbolje bi bilo da se odlučite za razgledanje životinja iz terenskog vozila koje vas vozi po okolini. Ako vas domaćini uvjeravaju da ste sigurni u njihovoj prisutnosti, nikada im ne smijete povjerovati, jer i oni ponekad upadnu u zamku divljih životinja koja može da bude opasna po život.

  Slonovi uglavno šetaju u krdima i u nacionalnim parkovima oni se slobodno kreću. Međutim, nikada ne možete da predvidite reakciju koju će slon napraviti i koja će ga uznemiriti, a koja može biti nesigurna za vas. Oni znaju biti veoma agresivni, naročito ako osjete da su njihovi mladunci ugroženi. Kada se približite slonu, a on počne da se glasa i da maše ušima, to je znak da se uznemirio, a vi možete da uradite dvije stvari, ili da ostanete mirno stajati ili da se polako povučete, bez naglih pokreta. Razgledanje slonova u terencu također nije bezbjedno, jer se može dogoditi da slon iz nekog razloga nagazi na terenac i da počini totalnu štetu a vi svoju najgoru noćnu moru.

  Ipak, svi koji su bili na safariju slažu se da je to prekrasno iskustvo koje uz oprez i poštivanje pravila neće ugroziti vašu sigurnost.

  SHARE
  Prethodni članakPozdrav iz Teherana
  Naredni članakSkiperka na jahti