Sigurnost na safariju

Koliko puta ste pročitali vijest da se dogodila nesreća nekom turisti dok je bio u posjeti safariju? Vjerovatno mnogo. Ukoliko želite da posjetite neko turističko mjesto ovoga tipa, najbolje bi bilo da shvatite i usvojite neka pravila koja tamo važe kako biste bili što sigurniji.

Foto: Pixabay – RonPorter

U nacionalnim parkovima poput Kenije i Tanzanije, vi ste osobe koje se nalaze na teritoriju životinja i one vas tako i posmatraju. Prema tome trebali biste se i vi tako ponašati. U ovim nacionalnim parkovima životinje se slobodno kreću za razliku od evropskih gradova. Ljudi su ti koji se nalaze u kavezima kako bi bili sigurni da ih neće napasti neka od životinja.

Kako biste se više približili divljini možete se odlučiti na organizovane izlete gdje vam je omogućeno da spavate u šatorima u blizini divljih životinja. Međutim, tu uvijek postoji mogućnost da vam se približi slon ili lav. Tako, ako strahujete od toga ili ako želite da ostanete sigurni i bez traumatičnih iskustava najbolje bi bilo da se odlučite za razgledanje životinja iz terenskog vozila koje vas vozi po okolini. Ako vas domaćini uvjeravaju da ste sigurni u njihovoj prisutnosti, nikada im ne smijete povjerovati, jer i oni ponekad upadnu u zamku divljih životinja koja može da bude opasna po život.

Slonovi uglavno šetaju u krdima i u nacionalnim parkovima oni se slobodno kreću. Međutim, nikada ne možete da predvidite reakciju koju će slon napraviti i koja će ga uznemiriti, a koja može biti nesigurna za vas. Oni znaju biti veoma agresivni, naročito ako osjete da su njihovi mladunci ugroženi. Kada se približite slonu, a on počne da se glasa i da maše ušima, to je znak da se uznemirio, a vi možete da uradite dvije stvari, ili da ostanete mirno stajati ili da se polako povučete, bez naglih pokreta. Razgledanje slonova u terencu također nije bezbjedno, jer se može dogoditi da slon iz nekog razloga nagazi na terenac i da počini totalnu štetu a vi svoju najgoru noćnu moru.

Ipak, svi koji su bili na safariju slažu se da je to prekrasno iskustvo koje uz oprez i poštivanje pravila neće ugroziti vašu sigurnost.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content