Sjećanje na Davorina Popovića: “Slušaj, da ti pjevač nešto kaže…”

“Na ovom mjestu septembra 1962. godine Ismet Nuno Arnautalić i Šefko Akšamija osnovali su pop-rock grupu Indexi.” Ova poruka stoji na bijeloj spomen ploči grupi “Indexi” u Sarajevu. Ploča sa stopama koja je postavljena 2016. godine spomen je na jedne od utemeljitelja rock scene u Sarajevu, a po uzoru na velike svjetske metropole koje u znak sjećanja imaju čak i posebne pločnike posvećene najvećim zvijezdama tih gradova. No da li Sarajevo pamti Indexe? Za Furaj.ba govorio je osnivać grupe Indexi, Ismet Nuno Arnautalić.

 

Pripremila: Abela Purivatra

U Kliničkom centru u Sarajevu 18. juna 2001. godine u 12 sati i 30 minuta, u 55 godini života umro je legendarni pjevač “Indexa” Davorin Popović. Svi su ga u Sarajevu zvali Pjevač ili Dačo, a nadimak Pimpek dobio je još u djetinjstvu zbog male izrasline kraj lijevog uha. Pjevačem je sam sebe zvao, obično počinjući svoje priče sa ‘Slušaj, da ti pjevač nešto kaže…’, ne dajući svojoj ulozi u Indexima, jednako kao smislu svoga života, ni manje ni više od toga da je samo pjevač.

Sarajevo ne zaboravlja Indexe

Indexi su na mnoge generacije ostavili neizbrisiv trag i do danas su ostali jedan od najutjecajnijih rok bendova bivše Jugoslavije. Uspomenu na njih Sarajevo je sačuvalo. Na mjestu gdje su Ismet Arnautalić i Šefko Akšamija jedan drugom pružili ruku i tako stvorili Indexe, postavljena je spomen ploča. Ploča koju je dizajnirala Ajna Zlatar nalazi se blizu Ekonomskog fakulteta na glavnom gradskom šetalištu. U čast sarajevskim legendama Davorinu Popoviću i Mirzi Delibašiću izgrađen je Spomen-park u ulici Mis Irbina, iza zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a preko puta kluba “Fis”. U Sarajevu je i jedna ulica nazvana po Pjevaču. Ismet Arnautalić, bez kojeg Indexa ne bi ni bilo kaže da će Indexi uvijek biti u sarajevskoj historiji. ” Naš grad je bio najjači muzički centar na prostoru bivše Jugoslavije. Ne treba nabrajati sve soliste i pop rok grupe koje su nastale i radile u Sarajevu. Ipak, Indexi su iza sebe ostavili veliki broj kompozicija koje su ostavile trag u svima nama.” To, dodaje Arnautalić, indexima daje prednost u odnosu na ostale. “Muzika Indexa i danas se rado sluša.”

Foto: Furaj.ba

Samo pjevač

Grupa Indexi osnovana je u Sarajevu 1962. godine. Te je godine Nelson Mandela osuđen na 5 godina zatvora jer je, uprkos zabranama vlasti, napustio zemlju i putovao nekoliko mjeseci. Te je godine američki astronaut John Glenn postao prvi Amerikanac u Zemljinoj orbiti. 1962. u Beogradu je otvoren aerodrom Nikola Tesla.

Mandela je kasnije postao prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike, 1990. John Glenn ušao je u astronautsku “Kuću slavnih”. Davorin Popović do današnjeg dana ostao je samo pjevač.

Indexi su tokom karijere koja je trajala četiri decenije objavili 2 studijska albuma, 27 singl ploča i 12 kompilacija. Bili su jedna od najdugovječnijih jugoslovenskih pop-rok grupa, a osnovali su je ritam gitarista Ismet Arnautalić i bas gitarista Šefko Aškamija, tadašnji sarajevski studenti, pa otud i ime „Indeksi“. Davorin Popović bendu se pridružio 1964. godine. Te su godine, sa Davorinom, Indexi u Beogradu na Gitarijidi osvojili 2. mjesto i kao nagradu dobili su mogućnost da snime singl na kome su četiri instrumentalne teme.

Klub Fis – kultno okupljalište Indexa

U najsarajevskijem mjestu u gradu Sarajevu, u klubu Fis, koji se od drugih prosječnih ugostiteljskih objekata u gradu oduvijek razlikovao samo po raji koja se u njemu okupljala, Indexi su redovno svirali igranke. Čak i tada Indexi su bili nezamislivi bez Davorina Popovića na isti način na koji je prošlost Sarajeva i danas nezamisliva bez Indexa. U to vrijeme Indexi su, kao i mnogi drugi sarajevski bendovi, počeli komponovati svoju muziku jer izvođenje pjesama na engleskom jeziku nije bilo poželjno. Prvi veliki hit Indeksa, bila je pjesma Bode Kovačevića „Oko malih stvari svađamo se mi“, koju su izveli 1967. godine na prvom sarajevskom festivalu „Vaš šlager sezone“. Nakon toga, nizali su samo uspjehe. U jesen 1972. godine prvi su održali koncert u novoizgrađenoj Skenderiji , pred više od 12 000 ljudi i tako su obilježili desetogodišnjicu postojanja.

Foto: Furaj.ba

Muzička scena u Sarajevu od tada se do danas mnogo promijenila, smatra Ismet Nuno Arnautalić. “Da bi Sarajevo opet imalo bend kao što je nekada imalo Indexe, neophodno je da se obnovi uništena muzička infrastruktura.” Zaključuje da je ovaj grad uvijek imao i da još uvijek ima velikih muzičkih talenata.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content