Skiperka na jahti

  Skiperka na jahti

  Ukoliko ste zainteresovani za adrenalinsko uzbuđenje, ali i ležerno uživanja, a materijalna sredstva vam ne nedostaju, u Grčkoj možete iznajmiti jahtu – jedrenjak, te na jedan ili više dana obilaziti obalu ili, još bolje – neka od mnogobrojnih grčkih ostrva.

   U tom slučaju, zajedno sa jahtom (na jedra), u „paketu“ ćete iznajmiti i skipera, osobu koja je ovlašćena da vozi jahtu. Na našem putovanju po Grčkoj, na obali Jonskog mora, u Prevezi smo bili gosti na jahti, koju je vozila 32-godišnja Irini, veliki zaljubljenik u svoj posao.

   Ispričala je da joj je oduvijek bila želja da postane skiper, zbog čega je za to završila potrebne škole i kurseve. Međutim, po dobijanju diplome, nije imala ni dan prakse, te su uslijedile godine praktičnog iskustva, uz starije i iskusnije kolege.

   Posle 10 godina iskustva, jahtu dužine oko 15 metara vozi samostalno. Da svoj posao odlično radi uvjerili smo se i pošto nas je čitav dan vozilla oko ostrva Lefkade i nazad. Spretna, vesela i živahna, Irini nam je pokazala i kako funkcioniše upravljački dio na jahti, auto-pilot, kao i displej sa digitalnim podacima o dubini mora, brzini vjetra, brzini kojom se jahta kreće, gorivom, itd.

   U šali kaže da joj je otac po zanimanju lokalni sveštenik, te ukoliko na moru dođe do neke poteškoće, u pomoć može pozvati njega i osloniti se na njegove molitve.

   Irini, ili Irena, ime je grčkog porijekla i znači – mir. Želimo joj mirno more”…

   Ivana Dukčević, Furaj.ba

    

   Zato što jedan članak nije dovoljan….

   SESA BOUTIQUE HOTELhttps://furaj.ba/preveza-sesa-boutique-hotel/