Skokovi na Bentbaši i summer event 6. i 7. augusta

„Bentbaša Cliff Diving“ je takmičenje u skokovima u vodu ( visinski /figurativnim ) po pravilima WHDF-a (World High Diving Federation – Svjetska krovna organizacija za visinske skokove u vodu) u okviru FINA-e, kao i po pravilima takmičenja u tradicionalnim skokovima u vodu. 

 

Foto: PR

Sportsko-turistički događaj koji svoj brend gradi od 2015. godine, gdje iz godine u godinu postaje sve veća i prepoznatljivija sportsko-turistička manifestacija koja promoviše kako Grad Sarajevo i tako Bosnu i Hercegovinu, a najbolja potvrda su reakcije šire javnosti, te činjenica koja potvrđuje da je projekat uvršten u projekte od velikog značaja za promociju Grada Sarajeva i Bosnu i Hercegovinu.

Cilj i ideja za ovogodišnju realizaciju projekta je da takmičenju i organizaciji damo epitet događaja na svjetskom nivou, što sigurno i zaslužuje. Jedan od osnovnih ciljeva organizacije jeste radionica za mlađe uzraste u cilju još veće popularizacije skokova u vodu, te širenju svijesti o zdravom načinu života kroz planirane aktivnosti, te iskoristivost prirodnih potencijala, historijskih građevina i „kultnih“ lokacija u BiH za organizaciju Outdoor sportsko-turističkih događaja.

Na prethodno održanim takmičenjima, svoje umijeće u izvedbi skokova u vodu pokazali su aktuelni svjetski prvaci u muškoj i ženskoj kategoriji Red Bull Cliff Diving-a (Svjetski kup), te smo na taj način najavili izgled takmičenja u skoroj budućnosti, kao i činjenicu da je Bentbaša postala svjetski poznata destinacija za ovakav vid sporta.

Sistem takmičenja i organizacija se u potpunosti razlikuje od sličnih sportskih manifestacija koji se organizuju u našoj državi i regiji, te smo po tome jedinstveni i prepoznatljivi. Cilj organizacije jeste okupiti što više takmičara i takmičarki iz cijelog svijeta, te na taj način  Bosni i Hercegovini ponuditi svjetski poznatu sportsko-turističku manifestaciju, a skakaonu na Bentbaši uvrstiti pored već regionalnog, u takmičarski kalendar „World High Diving Federacije „.

Foto: PR

Datum održavanja „BENTBAŠA CLIFF DIVING 2022“ je 6/7.8.2022. godine.

  1. Sistem takmičenja

Po pozivu organizatora na takmičenju učestvovati će  25 takmičara koji će skokove u vodu izvoditi u dvije kategorije: High diving (figurativni skokovi) i Tradicionalni skokovi u vodu.

High Diving: po pozivu učestvovati će 10 takmičara i takmičarki. Sistem bodovanja po WHDF-u. Prva serija skokova je kvalifikaciona, dok je druga serija finalna i u nju ulazi 7 najbolje plasiranih iz kvalifikacione serije .Ukupan zbir ocjena iz kvalifikacione i finalne serije određuje poredak za osvojena mjesta.

Tradicionalni: po pozivu učestvovat  će 15 takmičara. Sistem bodovanja po tradicionalni skokovima (lasta). Prva serija je kvalifikaciona, dok je druga finalna i u nju ulazi 10 najbolje plasiranih iz kvalifikacione serije. Ukupan zbir ocjena iz kvalifikacione i finalne serije određuje poredak za osvojena mjesta.

Foto: PR

BENTBAŠA SUMMER EVENT

Također, novitet je spoj umjenosti i kulture u jednu modernu cjelinu pod nazivom „Bentbaša summer event“ u sklopu „Bentbaša Cliff Diving“, koji će se realizovati dan nakon sportskog dijela. Podrazumijeva spoj kulture,  mladosti , umjetnosti i muzičkog dijela. Mladi umjetnici – street art „Obojena klapa“ izvoditi će live art act, te predstaviti svoja djela u vidu izložbe uz muzički program u saradnji sa „Matinee Sarajevo“,  koji će cjelokupnom događaju dati epitet modernog  ljetnog dešavanja u jezgri Starog Grada i jeku ljetne turističke sezone u našem glavnom gradu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content