Slana pustinja – Salar de Uyuni

Salar de Uyuni je najveća pustinja soli čija površina pokriva 4,085 kvadratnih kilometara. Smješten je u jugozapadnoj Boliviji, u blizini vrha Anda. 

Kiše u ovom kraju ima vrlo malo, ali kada padne kiša i voda prekrije ploču od soli, jezero se pretvori u ogledalo i oblaci se prebace na tlo. “Ogledalo” reflektuje nebo, sa varijacijom od samo nekoliko postotaka.

Prije 40,000 godina, ovo sasušeno područije bilo je dio jezera koje je pokrivalo veliki dio Andi. Međutim, jezero je presušilo i iza njega su ostala dva jezera Uru i Poopo. Dodatno su se stvorile dvije ravnice soli, Salar de Coipasa i Uyuni. Sada je ovo mjesto poznato kao najveća pustinja soli, i predpostavlja se da sadrži preko 65 tona soli.

Dno jezero je puno mineralnih naslaga, a sunčeva svjetlost se reflektuje sa površine jezera i stvara razne boje. Ipak solne ravnice nisu jedino što vam ovo mjesto nudi, možete posjetiti i brojne ”otoke” u moru od soli, koji su zapravo vrhovi davno ugaslih vulkana.

Jezero je prebivalište velikog broja  flamingosa

 

Organizirani turistički obilasci jezera mogu trajati jedan ili tri dana.  Godišnje ga posjeti više od 60.000 turista koji se  smještaju u  hotele od kojih je većina izgrađena od velikih slanih blokova koji su  izrezani iz jezera! Naravno, razlog zašto se hoteli grade od blokova soli vrlo je logičan. Ovdje ćete teško naći drvo…

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content