Slogani kojima nas zemlje Mediterana pozivaju na ljetovanje kod njih

Mediteran koji u normalnim godinama privlači otprilike trećinu svih svjetskih turista i u 2021. bit će najpoželjnije ljetno odredište. Mnoge turističke zemlje ovih dana pojačano nastoje skrenuti turiste sebi.

Corfu, Grčka

Hrvatska je prije nekoliko dana lansirala kampanju sa stranim turistima u glavnoj ulozi “Trust me, I’ve been there”. Pridružile su joj se Francuska, Grčka, Španjolska, Turska, Austrija…

“All you want is Greece”

Zahvaljujući vakcinisanju i tzv. zelenom pasošu svi u utrku za goste ulaze s povećanim apetitima. Hrvatska, koja je lani ostvarila svako drugo noćenje iz rekordne 2019., sada cilja barem 60 posto turističkog prometa iz te godine. Grčka se poigrala s hitom Beatlesa “All You Need is Love” i prije nekoliko dana pokrenula šestomjesečnu kampanju pod sloganom “All you want is Greece”. Cilja 50 posto rezultata iz 2019.

Zemlja koja je lani uprihodila samo četiri milijarde eura od turizma (u 2019. 18 mlrd. eura) nada se najvećom kampanjom u posljednjem desetljeću privući oko 15 miliona turista. Grčka je promocija fokusirana na prirodne ljepote zemlje i sigurnost od korone, što u svoju promociju nastoje ukomponirati mnoge zemlje.

“Safe stay in Croatia”

Hrvatska se po tom pitanju pozitivno izdvojila još u februaru kampanjom “Safe stay in Croatia”, a koliko udovoljavanje stranim gostima može biti hod po rubu pokazalo se s turskom porukom “Enjoy, I’m vaccinated’. Ogorčenje u turskoj javnosti prvo su izazvale mjere prema kojima su oni trebali ostati izolirani u kući dok je turistima, koji su u kratkom posjetu, dopušteno izuzeće.

“You deserve Spain”

Turistička velesila Španija ovaj je mjesec lansirala promotivnu kampanju pod sloganom “You deserve Spain”. Ta je zemlja prije pandemije godišnje ugostila 84 miliona stranih turista, a u 2021. se nada ugostiti 45 miliona. Kampanja uglavnom ide u digitalnom formatu, a u Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj i klasičnim oglasima u medijima, na otvorenom, autobusima itd.

Najveći konkurent Španjolskoj i dalje je Francuska, koja u normalnim godinama ima 90 miliona turista i 57 milijardi eura prihoda. Kampanjom “What really matters” u deset europskih zemalja Francuzi promoviraju lifestyle, naročito u ruralnim i rijetko naseljenim područjima, prenosi Hina.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content