Smanjena razlika u platama muškaraca i žena u Beču

“Dan jednakih plata” u Beču ove godine pada na 15. novembar. Na današnji dan muškarci u Beču su već zaradili koliko žene u toku cijele godine što znači da žene u poređenju sa muškarcima ove godine rade 47 dana “besplatno”.

Foto: Wien Tourismus/ Christian Stemper

Osnova za ovu računicu predstavlja poređenje prosječnih godišnjih bruto dohodaka za poslove s punim radnim vremenom.

Prosječni bruto prihod kod muškaraca u Beču trenutno iznosi 56.521 eura, dok žene u prosjeku zarade 49.313 eura godišnje, dakle 7.207 eura (7.570 u 2021.) manje od muškaraca.

U poređenju sa ostatkom Austrije, žene su najbolje plaćene u Beču. Prosječni bruto prihod muškaraca u Austriji iznosi 54.571 eura, a žena 44.449, što predstavlja razliku od 18,5 posto (19,3 posto 2020. god.). Ove godine austrijski Equal Pay Day je pao na 25. oktobar.

Korona kriza je pokazala koliko je važna socijalna infrastruktura koja povoljno utiče na prihode žena. Naime, zahvaljujući dobrim uslugama čuvanja djece u Beču, karijerne mogućnosti žena su veoma dobre. Upravo su one heroji krize jer i dalje preuzimaju većinu neplaćenog posla te obavljaju najveći dio posla u bolnicama, supermarketima, vrtićima i školama.

“Naš cilj je jednaka plata za istu vrstu posla. Pravedna plata je jedan od najvažnijih preduslova za samostalan život i fer penziju”, kaže zamjenica gradonačelnika Beča, Kathrin Gaal.

Ovaj cilj žele dostići na Dan jednakih plata 31. decembra 2030. godine.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content