Smetovi kod Zenice – otvaranje uređenih planinarskih staza

Udruženje građana „Azimuth 135“ iz Zenice, tokom 2022. godine realizovalo je projekat „Označavanje i uređenje planinarskih staza na planini Smetovi“ u okviru Programa subvencioniranja projekata turističke infrastrukture Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona i uz partnerstvo sa Gradskom upravom Zenice.
 
Foto: Udruženje Azimuth 135

Kroz aktivnosti projekta, po pravilima Planinarskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, označeno je i uređeno 80 kilometara planinarskih staza. Polazne tačke su na autobuskim stanicama u selima koja gravitiraju planini Smetovi, a krajnje tačke su na Spomeniku i na Eko-kući, odnosno na vršnom dijelu planine.

Planinarske staze su označene Knafelcovim planinarskim oznakama crvene i bijele boje, zajedno sa komplementarnom vertikalnom signalizacijom u vidu smjerokaza na početnim, krajnjim tačkama, te raskršćima dviju i više staza. Postavljena su dva panoramska stola sa projekcijom planina u vidokrugu sa dvije tačke, na Spomeniku i Eko-kući na Smetovima.

Projektom su označene stare, dobro poznate, ali su projektovane i označene neke potpuno nove planinarske staze, čime se proširila ponuda ove planine ljubiteljima prirode, planinarima, šetačima, trail-trkačima i biciklistima.

U cilju informisanja građanstva, udruženje organizuje prezentacijsku planinarsku turu koja će se održati u subotu, 10. septembra 2022. godine. Polazak organizovanim i obezbijeđenim autobusom je u 08:00 sa Stare pijace u Zenici (Bulevar), a početna tačka planinarske ture je Novo Selo (raskršće za Peševiće).

Učesnici će proći lahku dionicu preko Vesića, Dobre vode do Spomenika u dužini od 3,5 km, na kojoj će biti upoznati sa realizovanim aktivnostima. Na lokalitetu Spomenika na Smetovima, oko 10:30, održat će se i čin primopredaje planinarskih staza građanstvu uz zdravo okrepljenje.

Nakon toga, u slučaju razvoja loših vremenskih uslova, učesnici će se uputiti do obezbijeđenog autobusa na parkingu na Smetovima, koji će ih vratiti u grad najkasnije do 12 sati. No, u slučaju razvoja boljih vremenskih uslova, učesnici će se uputiti sa Smetova ka selu Sviće, planinarskom stazom u dužini od 5 km, gdje će ih čekati autobus koji će ih vratiti u grad najkasnije do 15 sati.

Prijave za učešće učiniti na način da se pošalje SMS ili Viber-poruka na broj +38762107719 sa imenom i prezimenom učesnika.

Zainteresovani koje ne planiraju učestvovati na planinarskoj turi mogu vlastitim prijevozom doći na Smetove i uveličati svečanost na Spomeniku.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content