Smokvara, ukusna hercegovačka poslastica

    Smokvara, ukusna hercegovačka poslastica

    Posjećujući gradove na jugu zemlje, posebno Blagaj, nemojte propustiti priliku da probate djelo slatke hercegovačke kuhinje, popularnu smokvaru. Posebno je u njenom ukusu lijepo uživati u starom gradu Mostara, uz tradicionalnu kafu i pogled na Stari most.

    No, želite li je pokušati sami napraviti, sljedeći recept će vam biti od velike pomoći.

    Sadržaj i priprema:

    2 šolje vode;

    1 šolja šećera;

    1 šolja pekmeza od smokava;

    1 šolja ulja.

    Staviti u posudu da provre. Čim se to desi dodati u smjesu dvije šolje brašna i 1/2 šolje griza, ili kokuruznog brašna. Promiješajte na način kao kada pravite puru, odnosno palentu, skinite s vatre i ostavite da se ohladi. Potom stavite 1 prašak za pecivo i jedno jaje. Sada možete odvajati smjesu i praviti kolačiće, te ih redati na podmazan pleh.

    Dodatne upute:

    Peći manje od 30 minuta na 200 stepeni.

    Kada se ispeku, preliti zaljevom za koji su vam potrebne

    2 šolje vode, 1 šolja šećera i 1 šolja pekmeza od smokava.

    Zaljev je potrebno ukuhati, ali ne previše, otprilike 5 minuta.

    Smokvare pecite na srednjoj razini pećnice pazeći da ne izgore s donje strane.