Sok od smreke

Smreka – Kleka je zimzelen grm visine od 0,5 do 7 m, s vrlo uskim, zašiljenim, bodljikavim listićima, vrlo otporan, gusto i nepravilno razgranat grm. Zeleni plodovi su joj jajastog oblika, a zreli su okrugli i tamno-crni ili ljubičasti, imaju smolast i aromatičan miris i gorko-sladak ukus. Čitava biljka je ljekovita, ali se najčešće koriste plodovi. Ljekoviti su samo potpuno zreli plodovi, ljubičaste boje, dvogodišnji, dok jednogodišnji, zeleni, nisu ljekoviti, te ih ne treba koristiti. Beru se od kraja ljeta do početka zime, a suše na promajnom mjestu. Iglice i mlade grane beru se od aprila do kraja juna, usitne i suše na isti način kao i plodovi. 

Sastojci:

1,5 dl smrekinih bobica

nekoliko kriški limuna

pola jabuke

1 l vode

Priprema: Bobice od smreke se operu, stave u čistu teglu ili flašu, doda se limun i jabuka isječena na kriške i naspe se voda (ne do vrha tegle – ostavite malo prostora za vrenje).

Ovako pripremljene bobice od smreke se ostave 10-12 dana na toplom mjestu (na temperaturi od oko 25 stepeni). Nakon 10-ak dana je sok gotov, procijedite ga, ohladite i po želji dodajte još limuna ili voćnog sirupa, kao na primijer sirupa od višanja, ako želite da sok bude sladak.

U teglu sa bobicama od smreke stavite novi limun i jabuku te naspite ponovo vodu i za 10-12 dana imaćete novi sok. Ovaj proces možete ponavljati sve dok bobice ne padnu na dno tegle – to je znak da se više ne mogu koristiti.

Čaj od vršaka smreke

Iglice ili vrške smreke popariti kipućom vodom, pustiti da odstoji 5 do 10 minuta, zasladiti medom ili smeđim nerafiniranim šećerom.

Sirup od smreke  protiv kašlja i iscrpljenosti

1 kg mladih izdanaka smreke

1 kg šećera

U maju naberite mlade svijetlo-zelene vrške smreke, (jele ili bora, a možete i miješati).

Vrške smrekinih iglica posložiti u staklenku i to naizmjenično red iglica, red šećera. Tako napunjenu staklenku pokriti gazom i odmah staviti na sunce. Ukoliko nema sunca, staklenku možete staviti na vrlo slabo ugrijanu ploču šporeta. Ukoliko to ne učinite, šećer će se toliko stvrdnuti da se nikad neće otopiti. Držati na suncu sve dok se šećer ne rastopi, otprilike 40 dana. Nakon toga dobro procijediti i spremiti u tamne boce. Uzimati tri puta po supenu kašiku na dan, a djeca tri put dnevno po kafenu kašikicu.

Sok se služi u većini bosanskih kahvana, a same bobice možete kupiti kod proizođača organske hrane i 1kg košta 6KM.

Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content