Sok od zove – Napitak koji liječi i osvježava

Zova je vrlo rasprostranjena biljaka na našim prostorima. Ima je skoro na cijeloj teritoriji naše zemlje, a ima brojna ljekovita svojstva. Sok od ove biljke bit će i odlično osvježenje u toplim ljetnim danima.

Zova cvjeta od maja do kraja jula i trenutno je idealno vrijeme za prikupljanje cvjetova ove biljke. Za pripremu soka od zove potrebno vam je 20 cvjetova zove, litar vode, sok od 1 limuna i 800 grama šećera.

U litar vode potopite 20 cvjetova svježe zove i ostavite da odstoji 24 sata na tamnom i hladnom mjestu. Nakon toga procijedite, dodajte 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostavite da odstoji još 24 sata povremeno mješajući kako bi se šećer rastopio. Nakon toga sok procijedite kroz duplu gazu i sipajte u boce. Ovaj sok se pije razrijeđen s vodom, a za pripremu možete koristiti i mineralnu vodu.

Zova je poznata kao prirodni lijek za mnoge bolesti, a sirup od zove pomoći će vam da regulišete varenje i umanjiti stomačne probleme, ubrzat će vaš metabolizam i zaštititi respiratorni sistem. Osim toga, ojačat će vaš imunitet, kosti i zglobove, a koža lica će vam biti ljepša i čišća.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi