Somun Superfood – bh. restoran u Torontu osvojio prestižnu nagradu

Bosanski restoran sa kanadskom adresom Somun Superstar postoji u Torontu tek nekoliko mjeseci a već je osvojio prestižnu nagradu u industriji ugostiteljstva i restorana – nagradu za očuvanje i održivost okoliša, prenosi kanadski portal Bhraja.

Hospitality Awards prepoznaje najviše standarde u kanadskom gostoprimstvu, za inovaciju, održivost, društvenu odgovornost i uticaj. Somun Superstar dobio je nagradu Momentum za najveći skok naprijed u pogledu održivosti ili očuvanja okoliša. Pobjednici u svim kategorijama dobili su komercijalnu opremu firme Silver Chef u vrijednosti po 5.000 američkih dolara, kako bi razvili svoje poslove.

“Smješten u Torontu, Somun Superstar je mala sendvičara koji služi autentični bosanskohercegovački somun i sendviče koji su dobili sjajne kritike kupaca i medija. Vlasnici Alen i Sanja Zukanović su na putu ka #zerowaste, sa impresivnim rezultatima”, prokomentirao je kanadski Silver Chef.

“Na kraju dana, čitav restoran prikupi jednu kesu smeća (veličine tipične plastične kese za jednokratnu upotrebu), ostalo se kompostira ili reciklira. Prošli mjesec smo preusmjerili 84 posto našeg otpada sa deponije, te stalno radimo na tome. Osim toga, na kraju dana doniramo neprodane proizvode #Foodrescue-u”, kažu vlasnici koji su mislili na sve pa u njihovom restoranu ne možete pronaći ni korpu za smeće jer je sve kompostivno.

“U procesu otvaranja Somun Superstara, imali smo noćne more o tome da na kraju dana imamo vreće sa otpadom od hrane i korištenu ambalažu, i da ih moramo baciti u smeće da bi bili odbačeni na deponiju. Ostaci hrane i ambalaže su veliki problem u ugostiteljstvu, naročito u restoranima sa hranom za ponijeti kao što je slučaj kod nas, i zato trebamo stvoriti održivija rješenja kako bi se uticaj na okoliš smanjio na minimum. Zahvaljujemo svim našim uposlenicima i poslovnim partnerima koji su doprinijeli tome da primimo Momentum nagradu – to nas inspiriše da nastavimo sa inovacijama na putu do nula otpada”, rekao je vlasnik i osnivač Alen Zukanović.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content