“Šopovi dani na Plivi” – gost unuk slavnog pjesnika

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, podružnica Jajce, organizira 21. manifestaciju “Šopovi dani na Plivi” koja će biti održana od 1. do 9. oktobra u Jajcu.

 

Glavna gošća ovogodišnje manifestacije je bosanskohercegovačka književnica Tanja Trifunović Stupar, najavili su organizatori.

Manifestacija će biti otvorena književnom večeri u Gradskoj galeriji u Jajcu s početkom u 19 sati, kada će nastupiti mladi jajački pisac Nermin Delić.

Organizatori su dodali da će se uz Delića predstaviti i Sanja Strukar te Faiza Helja.

Gost manifestacije bit će i unuk Nikole Šopa, Adrian Koštro, koji će se predstaviti u srijedu, 5. oktobra u Domu kulture na književnoj večeri “Nikola Šop i moja sjena” s početkom u 19 sati.

Tanja Trifunović Stupar će se predstaviti na Središnjoj pjesničkoj večeri u petak, 07. oktobra u Domu kulture u 19 sati. Gošća će, kako je najavljeno, posjetiti sve jajačke osnovne i srednje škole.

Tanja Stupar-Trifunović rođena je u Zadru 1977. godine. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, Odsjek srpski jezik i književnost u Banjoj Luci. Piše poeziju, kolumne i književnu kritiku. Poezija joj je nagrađivana i prevođena na engleski, francuski, njemački, poljski, slovenski i danski jezik. Zastupljena je u više antologija i izbora iz poezije i proze, u zemlji i inostranstvu. Urednica je časopisa za književnost umjetnost i kulturu “Putevi”.

Sastavni dio “Šopovih dana na Plivi” su jajačke osnovne i srednje škole koje će se predstaviti svojim književnim večerima. Učenici srednjih škola će odmjeriti svoje znanje o Šopovom liku i djelu kroz kviz “Upoznajmo Šopa”, dok će osnovnoškolci imati natjecanje u čitanju i likovnu koloniju.

Manifestacija će biti zatvorena u nedjelju, 9. oktobra, klavirskim recitalom Adisa Sirbubala.

Bit će dodijeljene i nagrade za Natječaj za izbor najboljih literarnih radova.

Organizaciju 21. “Šopovih dana na Plivi”, kao jednu od najznačajnijih književnih manifestacija u Bosni i Hercegovinu, pomogli su Općina Jajce i Središnja Uprava Napretka.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content