Spomen soba “Zelenih beretki” – još jedno mjesto za učenje i pamćenje

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić obišla je Spomen sobu „Zelenih beretki“, koja je otvorena u junu ove godine na 30. godišnjicu osnivanja ove naše prve odbrambene jedinice. Pored izloženog oružja, postavku čine i fotografije svh 1.365 šehida i poginulih boraca pripadnika “Zelenih beretki”.

Foto: Općina Stari Grad

Spomen soba će pored memorijalnog, imati i historijsko-edukativni karakter budući da nijemo svjedoči o jednom vemenu za koje se nadamo da se više nikada neće ponoviti.

Naime, namjera Udruženja “Bosnae – Zelene beretke” je bila da ovo spomen mjesto bude trajni podsjetnik na sve one koji su dali svoj život za slobodno Sarajevo, ali i da upozna nove generacije sa vrijednostima olobodilačke borbe naših branitelja iz perioda 1992.-1995. godine.

Gradonačelnica je istakla važnost ovog projekta kao još jednog mjesta za učenje i pamćenje, te najavila podršku Grada Sarajeva:

„Naša je i ljudska i moralna dužnost da njegujmo kulturu sjećanja sa dubokim poštovanjem prema žrtvama: našim braniteljma, građanima, pogotovo prema djeci. Istina je samo jedna i nju nikad i niko ne može promijeniti. Naša poruka je da ne zaboravljamo, da upozoravamo, da ukazujemo“, poručila je Karić.

Foto: Općina Stari Grad

Gradonačelnici Karić se u obilasku pridružio i Kenan Magoda, predsjedavajući Komisije Turističke zajednice KS kako bi Spomen soba postala nezaobilazno mjesto na turističkim mapama grada Sarajeva.

Naime Spomen soba „Zelenih beretki“ je živo tkivo koje će se mijenjati i dopunjavati, te će predstavljati jedan od segmenata budućeg Muzeja odbrane grada Sarajeva.

Članovi Uduženja “Zelenih beretki” izrazili su zadovoljstvo posjetom gradonačelnice Karić, te zahvalili na podršci i saradnji.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content