Spomenik kralju Tvrtku u Sarajevu

Na godišnjicu izdavanja Povelje Kulina bana, jednog od najvažnijih srednjovjekovnih dokumenata iz bh. historije, u Sarajevu je postavljen spomenik kralju Tvrtku I.

Spomenik je postavljen preko puta zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U dugoj i bogatoj historiji Bosne i Hercegovine posebno mjesto zauzima period od druge polovine 14. vijeka do druge polovine 15. vijeka, kada je Tvrtko I Kotromanić banovinu Bosnu učinio najjačom kraljevinom toga doba na cijelom Balkanu. Kraljevina Bosna uspostavljena je prije 642 godine, kada je Tvrtko I krunisan, a te srednjovjekovne bosanske granice su u najvećem dijelu sačuvane i danas. Tvrtko je od dječaka s titulom bana, postao prvi, a ujedno i najutjecajniji bosanski kralj.

O Tvrtku, kao velikom vladaru i vođi, govore i podaci da je Kraljevina Bosna tada postala važan faktor u međunarodnim odnosima, a njegov dvor mjesto diplomatske aktivnosti država koje su Bosnu morale uzimati kao ozbiljnog učesnika u tadašnjim događanjima. Bosanski kralj Tvrtko I je uživao međunarodnu reputaciju.

Tvrtko I doprinio je političkoj stabilnosti, a ostvaren je i značajan kulturni i duhovni napredak, što je Bosnu učinilo najsnažnijom južnoslavenskom zemljom, a Tvrtka najvećim vladarem u historiji srednjovjekovne Bosne, ali i kasnije. Za vrijeme Tvrtkove vladavine razvijali su se bosanski gradovi, trgovina i rudarstvo, a o ekonomskoj moći najbolje svjedoči kovani zlatnik, koji je bio četiri puta veći od zlatnika osmanske imperije.

Danas se u Bosni i Hercegovini na različite načine oživljavaju sjećanja na najvećeg bosanskog vladara, Tvrtka I Kotromanića. Osim što je opjevan kroz brojne pjesme, u bosanskohercegovačkim gradovima ulice nose Tvrtkovo ime, a na trgovima i parkovima se pojavljuju skulpture s njegovim likom, baš kao ovaj novi koji je ukrasio naš grad.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi