Srebro i četiri bronzane medalje za bh. učenike na matematičkoj olimpijadi u Japanu

Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Japanu učenici iz Bosne i Hercegovine osvojili su srebro i četiri bronzane medalje završivši tako na 36. mjestu u ukupnom zbroju bodova po državama, od njih 112, a ispred svih ostalih bivših jugoslavenskih država.

 

 
 

Srebro je osvojio Andrej Krčmar, učenik prvog razreda, ostvarivši najbolji individualni rezultat od učenika iz Bosne i Hercegovine još od 2014. godine.

Bronzane medalje osvojili su Vuk Janković, Ervin Macić, Mirnes Fehrić i Benjamin Mujkić, dok je počasnu pohvalu osvojio Harun Alibegović.

U konkurenciji 112 zemalja BiH je osvojila 36. mjesto, što je isti ekipni rezultat kao prethodne godine, te najbolji u posljednjih 20 godina. Što se tiče naših susjeda, Srbija je zauzela 42. mjesto, Hrvatska 52. mjesto, a Crna Gora 96. mjesto.

Matematička olimpijada, koja se održava u japanskoj Chibi, jedna je od najprestižnijih i najzahtjevnijih za matematičare širom svijeta. Najuspješniji takmičari i ove godine dolaze iz Kine, a iza njih slijede Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content