Šta će značiti snižavanje cijene rominga mobilnih usluga između Zapadnog Balkana i EU

Cijene rominga mobilnih usluga između Zapadnog Balkana i Evropske unije bit će snižene od oktobra ove godine.

 

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu je pojasnila za kosovski portal Zeri da će to značiti da će stanovništvo Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo) i EU moći koristiti mobilni internet po cijenama koje su u prosjeku na nivou regiona, barem za trećinu niže od onoga što trenutno plaćaju u okviru različitih paketa, dodataka i slično.

Pojasnila je kako je najavljen prošle sedmice dogovor koji su postigli operateri iz EU i sa Zapadnog Balkana u pogledu najviše cijene jednog gigabajta u romingu, te kako najviša cijena predstavlja gornju granicu, odnosno maksimalan iznos maloprodajne cijene za prijenos podataka u romingu, koju će telekom operateri nuditi klijentima, odnosno građanima regiona i EU.

Bregu je navela da je 38 telekom operatera Zapadnog Balkana i EU dio ovog sporazuma te je poručila da su ostali operateri dobrodošli. 

“Oni imaju svoje pakete i cijene, neki niže, neki više, a neki od njih iz EU u svojim paketima imaju cijenu od 500 eura po gigabajtu. Uobičajene cijene su čak i više i dosežu vrtoglavih 21.000 eura po gigabajtu. Činjenica da je 38 operatera u sklopu pregovora, a poštujući svoje poslovne planove, ali i poziv političkog nivoa, dogovorilo poštenu jedinstvenu maksimalnu gornju granicu cijene od 18 eura po jednom gigabajtu je velika stvar, čak i ako će neki cijene više sniziti od drugih”, najavila je podsjetivši da se cijene razlikuju od jednog do drugog operatera te da se svaki od njih treba prilagoditi.

Ipak, to ne znači da će korisnici sa Zapadnog Balkana u EU jedan gigabajt plaćati 18 eura.

“To samo znači da od oktobra ove godine gornja granica cijene, odnosno maksimalna cijena po jednom gigabajtu koju operateri budu nudili ne može premašivati 18 eura. Potom, 2026. godine, ova najviša cijena će biti snižena na 14 eura, odnosno na devet eura 2028. Očekujemo da za građane našeg regiona cijena u prosjeku bude niža za najmanje jednu trećinu od postojeće”, naglasila je, te dodala kako će ovaj sporazum utjecati na tržište i dovesti do značajne konkurencije među onima koji su dio deklaracije, ali i među onima koji to još uvijek nisu.

“Utjecat će se čak i na one čije cijene su trenutno niže od dogovorenih maksimalnih cijena. Zbog pravila i zakona o poštenoj tržišnoj konkurenciji operateri ne mogu pregovarati o cijenama koje nudi svaki pojedinačni operater”, dodala je Bregu.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content